Foto: DELFI

Šā gada jūnijā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas (NMPP) amatpersonas apturēja noziedzīgu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanas shēmu, kuras rezultātā pēc sākotnējiem aprēķiniem valsts budžetam nodarīti 480 000 eiro zaudējumi, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Noziedzīgais grupējums īstenoja PVN izkrāpšanas shēmu laika posmā no 2017. gada janvāra, turpinot savas nelikumīgas darbības arī 2018. un 2019. gadā. Shēmā iesaistītie uzņēmumi izvairījās no PVN nomaksas, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, tādējādi nodarot valsts budžetam zaudējumus.

Kopumā shēmā bija iesaistīti vairāk nekā 25 ar kartona ražošanu saistīti uzņēmumi.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamā PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas "klienti" – uzņēmumi –, savās PVN deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem.

Kriminālprocesā VID NMPP darbinieki veica 16 kratīšanas lietā iesaistīto personu dzīves vietās, transportlīdzekļos un birojos. Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi – zīmogi, internetbankas kodu kalkulatori un kodu kartes, datori, mobilie telefoni un grāmatvedības dokumenti.

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma darbībām VID NMPP ir uzsākts kriminālprocess.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!