Foto: Pixabay

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde uzsākusi kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas kādā skaistumkopšanas salonu ķēdē, kā rezultātā nodarīts kaitējums valsts budžetam vairāk nekā 844 000 eiro apmērā, portālu "Delfi" informēja VID.

2021. gada augustā VID veica 20 kratīšanas kriminālprocesā iesaistītā uzņēmuma telpās un personu dzīves vietās Rīgā, Jūrmalā, Limbažos, Madonā un Liepājā.

Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti skaidras naudas līdzekļi 9000 eiro apmērā, ko tika mēģināts noslēpt, iemetot atkritumu urnā.

Kratīšanu laikā izņemtas arī darba laika uzskaites tabeles, "aplokšņu algu" saraksti, kā arī citi kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

Veicot sākotnējās pirmstiesas izmeklēšanas darbības, tika noskaidrots, ka uzņēmums laikā no 2019. gada oktobra līdz 2021. gada jūlijam grāmatvedības reģistros nav uzskaitījis visu darba algas apmēru un uzņēmumā reģistrētajiem darbiniekiem ir neoficiāli izmaksājis neuzskaitīto un neaprēķināto darba algas daļu.

Uzņēmums arī sniedzis nodokļu administrācijai nepatiesu informāciju saturošus dokumentus par darba algām, tādējādi nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Valsts budžetam nodarītais kaitējums — vairāk nekā 844 000 eiro apmērā.

Kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 218. panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.

Šī norma kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Izmeklēšanas interesēs VID plašāku informāciju šobrīd nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!