Foto: DELFI

Valsts ieņēmumu dienests (VID) Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījis kriminālprocesu par kāda gaļas pārstrādes uzņēmuma organizētā grupā īstenotu izvairīšanos no nodokļu nomaksas un krāpšanu lielā apjomā, informē VID.

Noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi 488 720 eiro zaudējumi. Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret 12 personām.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka uzņēmums 2011. un 2012.gadā, izmantojot noziedzīgas organizētās grupas kontrolē esošu fiktīvu uzņēmumu izstrādātu mehānismu, iekļāvās fiktīvu darījumu īstenošanā ar diviem buferuzņēmumiem, kuri savukārt norādīja, ka darījumi notiek ar citiem fiktīviem uzņēmumiem.

Pēc savas būtības uzņēmums iekļāvās divās dažāda rakstura fiktīvās shēmās. Pirmkārt, iepērkot reālu gaļu no Eiropas Savienības uzņēmumiem, starp pārdevēju un gaļas piegādātāju, izmantojot fiktīvu uzņēmumu ķēdi; otrkārt, izmantojot fiktīvu darījumu ķēdi un savai pamatdarbībai netipisku veidu, it kā iepirka lielā daudzumā ogas (pamatā mellenes) un šīs ogas it kā realizējot uz Igaunijā reģistrētu uzņēmumu.

Kriminālprocesa ietvaros Rīgā un Talsos notika kratīšanas personu dzīvesvietās un birojos. Kratīšanu laikā izņemti dokumenti, zīmogi, datori, zibatmiņas un kodu kalkulatori. Kriminālprocesa ietvaros nopratinātas 73 personas, par aizdomās turētām atzītas 12 personas. Kriminālprocesā attiecībā pret minēto gaļas pārstrādes uzņēmumu pieņemts lēmums par procesa uzsākšanu piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanai juridiskai personai.

Kopumā kriminālprocesa ietvaros arestēts viens nekustamais īpašums, viens dzīvoklis, 11 transporta līdzekļi un četru uzņēmumu kapitāldaļas. Aizdomās turēto aizstāvībai piesaistīti Latvijā pazīstami advokāti.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka fiktīvo darījumu dokumentu sagatavošanā piesaistīti kvalificēti juristi, un fiktīvo uzņēmumu amatpersonas tika labi instruētas un īpaši sagatavotas, lai pārbaužu gadījumos spētu radīt šķietami ticamu darījumu esamību un darījumu ķēdes neradītu aizdomas.

Kā norāda pirmstiesas izmeklēšanā iegūtās ziņas, tad noziegums ir rūpīgi izplānots un organizēts; kā fiktīvo uzņēmumu amatpersonas tiek izmantotas gan organizētājiem lojālas un pietuvinātas personas, gan arī ārvalstnieki, proti, Baltkrievijas iedzīvotāji. Par uzņēmumu pilnvarotām personām ar atpakaļejošiem datumiem noformētas personas, kuras nav informētas par šādu stāvokli, un to dati izmantoti bez šo personu ziņas.

Kā īpaši apjomīgu un sarežģītu šo noziegumu raksturo arī kriminālprocesa izmeklēšanas ietvaros uz 11 ārvalstīm nosūtītie 15 tiesiskās palīdzības lūgumi.

Šis ir jau otrais kriminālprocess, kurš tika izmeklēts VID Finanšu policijas pārvaldē saistībā ar viena un tā paša gaļas pārstrādes uzņēmuma noziedzīgajām darbībām. 2011.gada 11.februārī par līdzīga rakstura noziegumiem kriminālprocess nosūtīts uz Kurzemes tiesas apgabala prokuratūru kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!