Foto: LETA

Pagājušajā nedēļā Pierīgā tika atklātas divas marihuānas audzētavas un notverts piecu bruņotu personu grupējums, kas nodarbojās ar šo nelikumīgo rūpalu. Divas no piecām personām šobrīd ir apcietinātas, trešdien preses konferencē pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Personas nodarbojās ar marihuānas audzēšanu, glabāšanu un realizāciju. Viens no grupējuma vadītājiem iepriekš bija sodīts par bruņotu laupīšanu, pastāstīja Podiņš.

Noziedznieki bija bruņoti. Kratīšanās tika izņemtas vairākas pistoles ar klusinātājiem, kalašņikova tipa automāts, munīcija, kā arī sprāgstvielas ar detonatoriem. "Patlaban izņemtie ieroči nodoti Valsts policijas ekspertīzei, un ir pamats uzskatīt, ka tie ir pielietoti iepriekš," bilda Podiņš. Tāpat tika konfiscēts viss marihuānai nepieciešamais aprīkojums, apmēram 240 stādi, no kuriem aptuveni 20 kilogrami ir neizžāvētā marihuāna, un apmēram divi kilogrami izžāvētas marihuānas.

"Marihuānas audzēšanā tika izmantota augstvērtīga tehnika – laistīšanas iekārtas, tehnika, kas izolē siltumu, lai nebūtu no ārpuses iespējams konstatēt, ka ēkai izdalās siltums. Audzētavai tika uzstādīti filtri, lai nebūtu iespējams sajust smaržu." skaidroja Podiņš.

Īpašums, kas iegādāts uz viena grupējuma dalībnieka mātes vārda, atrodas Pierīgā. Marihuāna tika audzēta garāžā un mājas otrajā stāvā. Audzēšana notika, ievērojot konkrētu ciklu – kur reizi divos mēnešos iespējams izaudzēto apjomu nodot realizācijai.

Narkotikas tika realizētas gan tepat Latvijā, gan pastāv aizdomas, ka tās tika izvestas uz citu valsti, kuru gan Podiņš neidentificēja. "Tika izņemti 23 kilogrami marihuānas. Tāpat atrasti un izņemti vairāk nekā deviņi tūkstoši eiro skaidrā naudā," skaidroja Podiņš.

Grupējums darbojies ne mazāk kā gadu un noziedznieki varētu būt nopelnījuši aptuveni vienu miljonu eiro.

Podiņš sacīja, ka noteikts arests grupējuma mantai, tostarp, ekskluzīviem auto – tādiem kā BMW, "Jaguar", dārgiem motocikliem un kvadracikliem, dārgiem pulksteņiem.

Grupējuma vadītāji bija 45 līdz 50 gadus veci, bet grupējumā darbojās arī 90. gadu vidū dzimušas personas, atzina Podiņš.

Par narkotisko vielu audzēšanu un realizāciju 2019. gadā janvārī uzsākts kriminālprocess, kas uz šo brīdi ir kvalificēts pēc Krimināllikuma 256. panta 2. daļā un 253.1. panta 3. daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu sastāva pazīmēm. Kriminālprocesa kvalifikācija turpmākās izmeklēšanas laikā var mainīties.

Krimināllikuma 256. panta 2. daļu piemēro par narkotisko vielu saturošu augu neatļautu sēšanu vai audzēšanu lielās platībās, vai ja to izdarījusi organizēta grupa un par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez tās.

Savukārt Krimināllikuma 253.1. panta 3. daļa tiek piemērota par narkotisko vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai par neatļautu to realizēšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa, vai tās ir liela apmēra vielas, vai ja tās izraisījušas smagas sekas, vai par vielu realizāciju nepilngadīgai personai, izglītības iestādēs vai to teritorijā vai sabiedriskās vietās. Sods par šādu noziegumu ir brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Kopumā 2018. gadā VID Nodokļu un muitas policija atklāja un pārtrauca 17 organizētu noziedzīgu grupējumu darbību; uzsāka 1371 kriminālprocesu, no kuriem 192 – valsts ieņēmumu jomā un 1179 muitas lietu jomā.

Savukārt kriminālvajāšanas uzsākšanai pagājušajā gadā tika nosūtīts 241 kriminālprocess, tajā skaitā 113 kriminālprocesi valsts ieņēmumu jomā un 128 - muitas lietu jomā. Izmeklēto kriminālprocesu rezultātā ap 2,5 miljoniem eiro tika atzīti par noziedzīgi iegūtu mantu un ieskaitīti valsts budžetā.

Šajā gadā VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes prioritārie darbības virzieni ir nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana, skaidras naudas kontrole uz valsts robežas un narkotisko vielu kontrole pasta sūtījumos.

Podiņš norādīja, ka 2018. gadā tieši narkotisko vielu sūtīšana pa pastu bijusi liela problēma. "Narkotiskās vielas tiek sūtītas no Nīderlandes, Austrijas, kā arī no Vācijas un Apvienotās Karalistes. Pārsvarā tie ir jauni cilvēki, arī nepilngadīgas personas," bilda Podiņš, piemetinot, ka pagājušajā gadā par narkotisko vielu pārsūtīšanu pastā tika uzsākti 919 kriminālprocesi.

Jau vēstīts, ka VID janvārī Pierīgā uzgāja divas marihuānas audzētavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!