Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess par iespējamu nelikumīgu tabakas izstrādājumu pārvietošanu lielā apmērā, portāls "Delfi" uzzināja VID.

2022. gada martā VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas, sadarbojoties ar Lietuvas muitas krimināldienestu, pēc iepriekšējas operatīvās informācijas par, iespējams, nelikumīgu tabakas izstrādājumu pārvietošanu Latvijā veica kontroles pasākumus.

Jelgavas novadā tika konstatēts, ka no vienas automašīnas uz otru tiek pārkrauta akcīzes prece –15 055 kilogrami neapstrādātas tabakas, kas, pēc kravas pavaddokumentiem, bija jāved no Bulgārijas uz Igauniju.

Par konstatēto noziedzīgo nodarījumu VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221. panta 3. daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm par nelikumīgu tabakas izstrādājumu pārvietošanu lielā apmērā.

Krimināllikums par to kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Četras personas – trīs Latvijas pilsoņi un viens Polijas pilsonis, atzīti par aizdomās turētiem, un tiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Ja tabakas izstrādājumi būtu realizēti Latvijas tirgū, pēc sākotnējiem aprēķiniem valstij būtu nodarīti zaudējumi nenomaksātā akcīzes nodokļa veidā ne mazāk kā 1,24 miljons eiro.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!