Seši Rīgas muitas reģionālās iestādes lidostas "Rīga" muitas kontroles punkta darbinieki, kurus pērn divi no ārvalstīm ieceļojuši jaunieši vainojuši kukuļu pieprasīšanā, nav pārkāpuši ierobežojumus, ko valsts amatpersonu darbībai nosaka spēkā esošā likumdošana, informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Komunikāciju nodaļas vadītāja Dita Kļaviņa.
Kļaviņa sacīja, ka līdztekus krimināllietai par iespējamo lidostas "Rīga" muitas punkta darbinieku korupciju, ko izmeklē VID Finanšu policija (FP), VID Rīgas reģionālā iestāde pārbaudījusi, vai šo muitnieku darbībā nav konstatējami valsts amatpersonu darbībai noteikto ierobežojumu pārkāpumi.

Kā paskaidroja Kļaviņa, VID pārbaudes uzsācis pēc tam, kad šā gada sākumā plašsaziņas līdzekļos atkārtoti pausta informācija par iespējamo korupciju VID Rīgas muitas kontroles punktā "0240" lidostā.

Pārbaudot šo sešu muitas punkta darbinieku valsts amatpersonu deklarācijas par 2001.gadu un analizējot arī papildu informāciju, VID nav konstatējis šo muitnieku darbībās likumdošanā noteikto amatu savienošanas un darba pildīšanas, ienākumu gūšanas ierobežojumu pārkāpumus. VID secinājis, ka viņi ir ievērojuši visus valsts amatpersonām likumā noteiktos aizliegumus.

Saskaņā ar šā gada 27.janvāra atzinumu par lidostas "Rīga" Ostas un lidostas daļas muitas kontroles punkta MKP "0240" darbību visi seši maiņas muitnieki pārcelti darbā uz citiem Ostas un lidostas daļas muitas kontroles punktiem. Viens muitnieks pārcelts uz Muitas kravu noformēšanas daļu.

Jau ziņots, ka par 100 ASV dolāru lieliem kukuļiem, kurus lidostas muitnieki pieprasījuši par portatīvo datoru ievešanu, abi savstarpēji nesaistītie jaunieši Rinalds un Valdis LTV stāstīja pagājušā gada septembrī. Taču FP sākotnēji atteicās ierosināt krimināllietu, jo nespēja pierādīt kukuļņemšanas faktu.

FP noticēja muitniekiem, kuri savos paskaidrojumos liecinājuši, ka "nekas līdzīgs" Rinalda un Valda aprakstītajam viņu dežūru laikā nav noticis. Atsakot krimināllietas ierosināšanu, FP arī balstījās uz to, ka "dienesta telpās nauda nav atrasta".

Prokuratūra šādu FP rīcību atzina par nepamatotu un ierosināja krimināllietu pēc Krimināllikuma 320.panta 2.daļas par kukuļņemšanu. Likums par šādu pārkāpumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!