Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policija martā sākusi kriminālprocesu pret organizētu personu grupu, kas nodarbojās ar marihuānas audzēšanu, realizāciju lielā apmērā un iespējamo kontrabandu, portālu “Delfi” informēja VID.

VID Nodokļu un muitas policijas darbinieki, pārbaudot viņu rīcībā esošo informāciju, kādas mājas teritorijā Lietuvas pierobežā veica kratīšanu. Kratīšanā atklāta marihuānas audzētava, kurā atradās apmēram 15–90 centimetrus gari 200 marihuānas stādi, izžāvēta marihuāna, kā arī viss nepieciešamais tās audzēšanai – siltumapgādes, ūdens apgādes, ventilācijas, gaisa kondicionēšanas un elektroapgādes ierīces, kā arī termometri, puķu podi un citi priekšmeti.

Kopumā veiktas 11 kratīšanas. Vienā no aizdomās turamā dzīves vietā atrasta un izņemta nauda 20 645 Lielbritānijas mārciņu apmērā. Kriminālprocesā izņemtie augi nosūtīti ķīmiskajai ekspertīzei. Ekspertu atzinums apstiprinājis, ka izņemtie augi ir marihuāna.

Par noziedzīgo nodarījumu tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 256. panta 2. daļas, Krimināllikuma 253.1 panta 3. daļas un Krimināllikuma 190.1 panta 3. daļas par personu grupu, kas nodarbojas ar narkotisko vielu realizāciju lielā apmērā un kontrabandu.

Aizturēti 1969. gadā, 1972. gadā un divi 1980. gadā dzimuši Latvijas pilsoņi. Trijām personām ir piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Par narkotiskās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu vai audzēšanu lielās platībās vai, ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Par narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un neatļautu realizēšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai ja tas izdarīts ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Savukārt par preču un vielu, kuru aprite ir aizliegta vai speciāli reglamentēta, pārvietošanu pāri Latvijas robežai, ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!