Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šā gada oktobrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret fizisku personu par pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas izkrāpšanu un šo noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Persona, kurai bija piešķirta pilnvara pārstāvēt uzņēmumu, izveidoja fiktīvu darījumu ķēdi, kuras mērķis bija segt nodokļu parādu un izkrāpt no valsts naudas līdzekļus lielā apmērā.

Uzņēmums PVN deklarācijās norādīja faktiski nenotikušus darījumus, tādējādi nepamatoti palielinot no valsts budžeta atmaksājamo PVN pārmaksas summu vairāk kā 47 000 eiro apmērā.

Daļa no izkrāptās PVN pārmaksas tika novirzīta iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parāda segšanai, savukārt vairāk nekā 32 000 eiro tika pārskaitīti fiktīvam uzņēmumam par faktiski nenotikušiem darījumiem ar mērķi legalizēt iegūtos finanšu līdzekļus.

Uzņēmums darbojās telekomunikācijas jomā, un savas noziedzīgas darbības veica 2018. gada oktobrī un novembrī.

Kriminālprocess šogad oktobrī nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 177. panta 3. daļā par krāpšanu lielā apmērā un Krimināllikuma 195. panta 3. daļā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Likums par krāpšanu lielā apmērā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, bet par liela apmēra noziedzīgu līdzekļu legalizēšanu kā sods paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret vienu personu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā, piebilst VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!