Foto: Pixabay

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde novembrī nosūtīja prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu pret trīs personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un aplokšņu algu izmaksu. Uzņēmumu darbība saistīta ar darba apģērba tirdzniecību un ražošanu, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Veicot apjomīgu izmeklēšanu, tika noskaidrots, ka personas laika posmā no 2017. gada janvāra līdz 2019. gada novembrim organizēja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Shēmas "klienti" savos grāmatvedības dokumentos uzrādīja un nodokļu deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus iegādes darījumus. Lai slēptu noziedzīgo nodarījumu ar mērķi veikt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, tika veikti pārskaitījumi par faktiski nenotikušiem darījumiem, radot šķietamību, ka tiek veikti norēķini starp darījumos iesaistītām pusēm ar nodomu beigu posmā nodokļos nenomaksātos līdzekļus izņemt skaidrā naudā.

Papildu izmeklēšanas laikā gūti pierādījumi tam, ka uzņēmums grāmatvedības reģistros nav uzskaitījis darba algas un ir neoficiāli izmaksājis neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu uzņēmumā strādājošiem darbiniekiem. Uzņēmums nodokļu administrācijai sniedza nepatiesu informāciju saturošus dokumentus par darba algām, tādējādi nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikti aresti nekustamajam īpašumam, automobilim, naudas līdzekļiem 64 900 eiro apmērā, kā arī pieņemti divi lēmumi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajām personām.

Kriminālprocess šī gada novembrī nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 95. panta trešajā daļā, 218. panta otrajā daļā un 217.1 pantā. Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret trīs personām, kuru prettiesiskās rīcības rezultātā valstij nodarīts mantiskais zaudējumus 209 994 eiro apmērā, kā arī legalizēti noziedzīgi iegūti līdzekļi 287 664 eiro apmērā.

Krimināllikuma 195. panta trešā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt šī paša likuma 218. panta otrā daļa paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!