Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde Narkotisku nelikumīgas aprites noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodeva kriminālprocesu pret 1995.gadā dzimušu Latvijas pilsoni par vairākkārtēju narkotisko vielu kontrabandu pasta sūtījumos no Nīderlandes, portāls "Delfi" uzzināja VID.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2018. gadā vienā lietvedībā apvienoja apjomīgu kriminālprocesu ar vēl 26 kriminālprocesiem, kuri visi tika uzsākti par narkotisko un psihotropo vielu kontrabandu pasta sūtījumos no Nīderlandes.

Izmeklēšanas laikā izmeklētāji noskaidroja, ka aizdomās turētais vīrietis saņēma 26 pasta sūtījumus, kuros tika konstatētas tādas narkotiskās un psihotropās vielas kā 0,73 grami amfetamīna, 0,75 grami hašiša, 1,05 grami marihuānas un 153 MDMA tabletes, kurās bija 38,97 grami narkotisko vai psihotropo vielu.

Visas narkotiskās vielas vīrietis pasūtīja nelikumīgās interneta vietnēs un sūtījumi tika piegādāti ar VAS "Latvijas pasts" starpniecību.

Kriminālprocess pret aizdomās turēto personu tika nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 190.1. panta 1. daļas, kas par preču un vielu, kuru aprite ir aizliegta vai speciāli reglamentēta, pārvietošana pāri Latvijas robežai kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

VID atgādina, ka ir svarīgi apzināties, ka pasta sūtījumi tiek kontrolēti un uz tiem attiecas visi normatīvajos aktos noteiktie ierobežojumi un aizliegumi preču un priekšmetu pārvietošanai pāri valsts robežai. Narkotisko vielu kontrabanda ir smags noziegums, par ko paredzēta kriminālatbildība, sodot ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!