Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Iekšējas drošības pārvalde Latgales tiesas apgabala prokuratūrai nodevusi kriminālprocesu par kontrabandas preču – 10 miljonu nedeklarētu cigarešu ievešanu Latvijas teritorijā, portālu "Delfi" informēja VID.

VID 2018. gada augustā tika uzsākts kriminālprocess par to, ka Latvijas teritorijā caur muitas kontroles punktu "Pāternieki" slēptā veidā tika ievesti 10 miljoni nedeklarētas cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Valstij nodarītais materiālais zaudējums – 1 507 274,01 eiro.

VID Iekšējās drošības pārvalde sadarbībā ar Valsts robežsardzi un VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldi veica apjomīgus un sarežģītus izmeklēšanas pasākumus, kā rezultāta tika noskaidrotas un aizturētas desmit personas, kuras organizēja kontrabandas ievešanu Latvijas teritorijā. Starp organizētās grupas dalībniekiem ir trīs tobrīd VID Muitas pārvaldē strādājošas personas, kuras šobrīd amata pienākumus vairs nepilda, kā arī trīs Baltkrievijas pilsoņi.

2018. gadā Latvijas pilsoņi kopā ar Baltkrievijas pilsoņiem izveidoja organizētu grupu, kura tika radīta nolūkā kopīgi izdarīt noziegumu, teritoriāli sadalot savā starpā pienākumus un izdevumus, lai pēc cigarešu pārdošanas proporcionāli ieguldītajai naudai saņemtu peļņu.

Grupējums, izmantojot plašus starptautiskos sakarus, organizēja nelegālo cigarešu iegādi un turpmāko pārvietošanu pāri Baltkrievijas un Latvijas muitas robežai. Šim nolūkam grupējums izmantoja speciāli pielāgotus kravas transportlīdzekļus, kas ļāva ātri savstarpēji nomainīt numura zīmes un pārbaudei vairākkārt pakļaut tikai mašīnu ar piesegpreci.

Transportlīdzeklis ar nomainītām numurzīmēm un kravā esošajām kontrabandas cigaretēm tika aizturēts pēc iebraukšanas Latvijas teritorijā.

Kriminālprocess vērtējams kā sevišķi apjomīgs un sarežģīts, identificējot visu kontrabandā iesaistīto personu loku. Darbietilpīgu izmeklēšanas darbību rezultātā šī gada oktobrī kriminālprocess tika nosūtīts Latgales tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai attiecībā pret desmit personām pēc Krimināllikuma 190. panta trešās daļas un 318. panta trešās paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

Krimināllikuma 190. panta trešā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt šī paša likuma 318. panta trešā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!