Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess par aplokšņu algu izmaksu uzņēmumā, kas nodarbojas ar būvniecības pakalpojumu sniegšanu, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Veicot pirmstiesas izmeklēšanu, VID noskaidroja, ka uzņēmums laikā no 2021. gada janvāra līdz decembrim grāmatvedības uzskaitē nav pilnā apmērā uzrādījis darba ņēmējiem izmaksāto darba samaksu, kā arī noskaidrots, ka grāmatvedības uzskaitē nenorādītā darba samaksa uzņēmuma darbiniekiem tika izmaksāta skaidrā naudā.

Uzņēmumā kopā tika nodarbināts 51 darbinieks, kuram oficiālā darba samaksas daļa veidoja līdz 1000 eiro, savukārt atlikusī summa tika izmaksāta neoficiāli skaidrā naudā jeb kā aplokšņu alga.

Valstij nodarītā zaudējuma apmērs nesamaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā tiks noskaidrots izmeklēšanas laikā.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada jūnijā veica piecas kratīšanas, tai skaitā kriminālprocesā iesaistītā uzņēmuma telpās, automobiļos un uzņēmuma vadības dzīvesvietās.

Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā.

Kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 217.1 pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm.

Par šādiem nodarījumiem Krimināllikums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz trim gadiem.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta, norāda VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!