Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas iestādes pērn pārtrauca vai būtiski traucēja vienpadsmit grupējumu darbību. Tāpat pērn tika uzsākti 16 kriminālprocesi par narkotisko un psihotropo vielu kontrabandu, no kuriem 11 tika nosūtīti kriminālvajāšanas uzsākšanai, informēja VID Komunikācijas daļā.
Kopējais 2006. gadā kriminālprocesu ietvaros izņemto narkotisko un psihotropo vielu daudzums ir 8 213,397 grami, tostarp, hašišs, kokaīns, marihuāna, metamfetamīns u.c. 2006. gada laikā izņemtas arī 35 234 gabali dažādas psihotropās vielas saturošas tabletes.

Ievērojamākais gadījums bija 2006. gada jūnijā, kad, sadarbojoties ar Rīgas pilsētas galvenās kriminālpolicijas pārvaldes darbiniekiem, robežkontroles punktā "Grenctāle" tika aizturēts Latvijas pilsoni, kurš no Lietuvas mēģināja ievest Latvijā ievērojamu daudzumu narkotisko vielu: 53,6 gramus kokaīna, 1,5 gramus marihuānas un 1 938,6 gramus metamfetamīna, ar nolūku tās realizēt.

2006. gada jūlijā VID Muitas kriminālpārvaldē tika uzsākts kriminālprocess par muitošanai pakļauto preču - 16 210 800 gabalu jeb 810540 paciņu dažādu marku cigarešu un 4400 litru spirta - glabāšanu Latvijas muitas teritorijā Rīgā, bez preču izcelsmes dokumentiem un bez muitas iestāžu atļaujas, kas izdarīts personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un lielā apmērā.

2006.gada sākumā Muitas kriminālpārvaldes darbinieki veica vairākas pārbaudes uzņēmumos, pastiprinātu uzmanību pievēršot dārgu automašīnu iegādei, pārvietošanai pāri valsts robežai un citām ar automašīnu pirkšanu un pārdošanu saistītām darbībām. Veikto pārbaužu rezultātā tika uzsākti vairāki kriminālprocesi par dažādu vieglo luksus automašīnu nelikumīgu ievešanu muitas teritorijā un izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Arī pašās pērnā gada beigās - decembrī - VID Muitas kriminālpārvaldē tika uzsākts kriminālprocess par muitošanai pakļauto preču - 936 464 kilogramu cūkas un putnu asins miltu un putnu spalvu miltu, 479 552,40 eiro vērtībā, ievešanu Latvijas Republikas muitas teritorijā, izmantojot viltotus muitas un citus dokumentus.

Tāpat kriminālprocesi Muitas kriminālpārvaldē tika uzsākti par amonija salpetra kravas ievešanu Latvijā kontrabandas ceļā, nenomaksājot nodokļus aptuveni 137 000 latu apmērā, un četru tonnu spirta glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas.

Kā prioritātes 2007.gadam ir izvirzītas narkotisko un psihotropo vielu kontrabandas, organizētā noziedzība un muitas krāpšanas apkarošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!