Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2023. gada martā Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret trim personām par "aplokšņu algu" maksāšanu skaistumkopšanas nozares uzņēmumā, "Delfi" uzzināja VID.

Kā informē VID, 2021. gada vasarā dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvalde atkārtoti apturēja "aplokšņu algu" izmaksu skaistumkopšanas salonu ķēdē, veicot vairāk nekā 20 kratīšanas kriminālprocesā iesaistītā uzņēmuma telpās un personu dzīves vietās Rīgā, Jūrmalā, Limbažos, Madonā un Liepājā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka uzņēmums, neskatoties uz jau iepriekš uzsākto kriminālprocesu par identiskiem noziedzīgiem nodarījumiem, saimnieciskās darbības laikā no 2019. gada jūnija līdz 2021. gada maijam turpināja izmaksāt darbiniekiem grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu darba samaksu 2,6 miljonu eiro apmērā, kā arī izvairījās no nodokļu nomaksas vairāk nekā 2 miljonu eiro apmērā.

Uzsākti divi procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskajām personām, kā arī uzlikti pieci aresti personu mantai – vairāk nekā 15 miljonu eiro apmērā, proti uzņēmumiem piederošajām kapitāldaļām un nekustamajiem īpašumiem, kā arī naudas līdzekļiem 9 000 eiro apmērā.

Kriminālprocess nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 217. pantā un 218. panta otrajā daļā. Panti nosaka darba samaksas noteikumu pārkāpšanas un izvairīšanās no nodokļu nomaksas.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Dienests aicina iedzīvotājus ziņot par gadījumiem, kad tiek izmaksātas "aplokšņu" algas, zvanot uz VID bezmaksas anonīmo uzticības tālruni +371 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv.

VID aicina iedzīvotājus apzināties, ka "aplokšņu" algu gadījumā par viņiem netiek veiktas sociālās iemaksas un tas negatīvi ietekmē viņu iespējas nākotnē saņemt vecuma pensiju, kā arī citus valstī noteiktos sociālos pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!