Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada jūnijā atklājusi noziedzīgu grupējumu, kurš izvairījies no nodokļu nomaksas un nodarbojies ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, portāls “Delfi” uzzināja VID.

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums īstenoja nodokļu izkrāpšanas shēmu laika posmā no 2018. gada janvāra līdz šim brīdim, un tā tika realizēta gaļas tirdzniecības jomā.

Shēmā iesaistītie uzņēmumi izvairījās no nodokļu nomaksas, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus. Shēmas "klienti" (uzņēmumi) savos grāmatvedības dokumentos uzrādīja un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem.

Pēc sākotnējiem aprēķiniem valsts budžetam nodarīti zaudējumi 637 000 eiro apmērā.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki veica procesuālās darbības Rīgā un Rīgas rajonā, tajā skaitā, 18 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un automobiļos.

Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi – internetbankas kodu kalkulatori, datori, mobilie telefoni, zīmogi un grāmatvedības dokumenti.

Par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem trīs personas ir atzītas par aizdomās turētiem, un tām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma darbībām ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 218.panta trešajā daļā un 195. panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.

Krimināllikums par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas organizētā grupā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Savukārt par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā vai organizētā grupā kā sods var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju VID šobrīd nesniedz.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā, norāda VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!