Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šā gada maijā Zemgales tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret vienu personu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu algu izmaksu, portālu "Delfi" informēja VID.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka kāds bērnu rotaļlietu tirdzniecības uzņēmums saimnieciskās darbības laikā no 2016. gada oktobra līdz 2019. gada decembrim ieņēmumu reģistrēšanai izmantoja kases aparātu, kam bija uzstādīta programma, kas nenodrošināja Ministru kabineta noteikumos noteikto tehnisko prasību izpildi un ar mainītu programmu.

Līdz ar to uzņēmums slēpa un samazināja ar nodokli apliekamo objektu – grāmatvedībā nereģistrētus pārdošanas darījumus par kopējo summu 543 529,73 eiro.

Izmeklēšanas laikā gūti pierādījumi arī tam, ka uzņēmums grāmatvedības reģistros nav uzskaitījis darba algas un ir neoficiāli izmaksājis neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu uzņēmumā strādājošiem darbiniekiem – 48 297 eiro.

Uzņēmums nodokļu administrācijai sniedza nepatiesu informāciju saturošus dokumentus par darba algām, tādējādi nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Kriminālvajāšanu lūgts sākt pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 217.1 pantā un 218. pantā par darba samaksas noteikumu pārkāpšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Par Krimināllikuma 217.1 panta pārkāpumu kā sodu paredzēts piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz trim gadiem.

Savukārt par Krimināllikuma 218. panta pārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret vienu personu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā, atgādina VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!