Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sācis izmeklēšanu par ceļu būves firmas "Binders" darījumu ar mazpazīstamu Lietuvas uzņēmumu, kuru vada pirms gandrīz 20 gadiem bankrotējis viesnīcnieks no Latvijas, šovakar ziņo LTV raidījums "de facto". Izmeklēšanas pamatā ir Finanšu izlūkošanas dienesta apkopotā informācija.

"Binders" ir viens galvenajiem spēlētājiem Latvijas ceļu būvē. Uzņēmumam uzmanību pievērsusi Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Finanšu noziegumu daļa. No neoficiāliem avotiem "de facto" noskaidroja, ka runa ir par "Bindera" maksājumiem Lietuvas firmai "Keltesa". Izmeklētājus interesējuši "Bindera" līgumi, rēķini, maksājumu dokumenti, kas saistīti ar Lietuvas firmu 2018. gadā.

"Binders" atteica raidījumam interviju, bet rakstiski apstiprināja, ka Lietuvas firma tika nolīgta veikt tirgus izpēti.

"Apliecinām, ka Valsts ieņēmumu dienests lūdzis uzņēmumam informāciju par 2018. gadā notikušu darījumu ar kādu Lietuvas uzņēmumu, kas pēc mūsu pasūtījuma veica Lietuvas ceļu būvniecības tirgus izpēti, detalizēti apskatot trīs mūs interesējošās galvenās pozīcijas: Lietuvas ceļu būvniecības nozari un tirgu kopumā, lielākās ceļu būvniecības kompānijas Lietuvā un karjeru saimniecību kaimiņvalstī," skaidro uzņēmumā "Binders".

Kāpēc VID bijusi nepieciešama informācija par darījumu, ceļu būves kompānijā nezinot.

"Binders" nemin, cik tieši šī izpēte izmaksājusi, bet kopumā pēdējo trīs gadu laikā dažādiem pakalpojumu sniedzējiem – apakšuzņēmējiem, grāmatvežiem, juristiem un citiem konsultantiem – Lietuvā "Binders" samaksājis aptuveni divus miljonus eiro.

VID atklāj, ka pamats sākt izmeklēšanu par "Bindera" un "Keltesa" darījumiem bijis Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) ziņojums.

"Es varu pateikt tikai to, ka kriminālprocess ir sākts, pamatojoties uz FID sagatavoto un mums nosūtīto materiālu. Izmeklēšana ir šī gada sākumā uzsākta, bet sīkāku informāciju izmeklēšanas interesēs sniegt es nevaru," atbild VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Oficiāli neapstiprināta informācija liecina, ka FID savukārt varētu būt bijusi sadarbība ar Lietuvas iestādēm. FID nekādus komentārus "de facto" par šo lietu nesniedza.

Kas ir Lietuvas firma "Keltesa", kuras pakalpojumus izmantoja "Binders"? Saskaņā ar Lietuvas uzziņu dienestiem "Keltesa" kā kontaktu adresi norādījusi rindu māju Klaipēdas apriņķī. Šajā adresē reģistrētas gandrīz 100 firmu, vairākas jau likvidētas. Kā darbības veids minēta otrreizējo izejvielu, atkritumu un lūžņu tirdzniecība.

Lietuvas uzņēmumu reģistrā minēts, ka "Keltesa" īpašniece ir Ruta Grudule un vadītājs Agris Latišs. Viņš 90. gadu sākumā stāvēja pie "Skonto" uzņēmumu grupas šūpuļa, bija daudzu kompāniju līdzīpašnieks. 2000. gadu sākumā Latišs attīstīja viesnīcas, tajā skaitā viesnīcu "Rolands" Kaļķu ielā, bet vēlāk bankrotēja.

Latiša vadītajā Lietuvas firmā uz telefona zvaniem neatbildēja.

"Binders" skaidro, ka "Keltesa" izvēlējušies pēc ieteikumiem un rekomendācijām. Tieši meklējuši nelielu kompāniju, jo no lielākām firmām mēdzot noplūst informācija: "Uzskatām, ka darbs izpildīts atbilstoši pasūtījuma nosacījumiem, kā rezultātā uzņēmums mainīja sākotnējo stratēģiju Lietuvas tirgū, un tam ir pirmie rezultāti. Pagājušajā gadā uzvarējām līdz šim apjomīgākajā ceļu būvniecības iepirkumā kaimiņvalstī."

"Binders" patiesie labuma guvēji aiz vairākām kompānijām ir Armands Garkāns, Normunds Luste, Alvis Tanbergs. Lielākais akcionārs Garkāns, kuram pieder arī būvkompānija "Arčers", pērn kopā ar vairākiem būvniecības nozares smagsvariem, tika izsaukts uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju apjomīgajā būvnieku karteļu lietā.

Konkurences padomes vadītāja atklāja, ka karteļu lietā uzmanības lokā ir lielākie publiskie infrastruktūras objekti, taču ne ceļi un tilti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!