Foto: Shutterstock

Maijā Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzsācis kriminālprocesu par "aplokšņu algu" izmaksu būvniecības nozares uzņēmumā, informēja dienestā.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde Rīgā un Jelgavā veica 10 kratīšanas kriminālprocesā iesaistītā uzņēmuma telpās, būvniecības objektos un personu dzīves vietās.

Kratīšanu laikā tika atrasta un izņemta skaidra nauda vairāk kā 15 000 eiro apmērā, kā arī citi kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti.

Veicot sākotnējās pirmstiesas izmeklēšanas darbības, tika noskaidrots, ka uzņēmums no 2019. gada līdz šim brīdim grāmatvedības reģistros nav uzrādījis darba samaksu un neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu ir neoficiāli izmaksājis skaidrā naudā ap 30 darbiniekiem.

Valstij nodarītā zaudējuma apmērs nenomaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā tiks noskaidrots izmeklēšanas laikā.

Pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Panorāma" rīcībā esošās informācijas kratīšanas veiktas un aplokšņu algu izmaksas atklātas būvniecības uzņēmumā SIA "Demco". Uzņēmuma vienīgais īpašnieks un valdes loceklis Nauris Legzdiņš raidījumam nekādus komentārus nesniedza, savukārt uzņēmuma grāmatvedības ārpakalpojuma sniedzēja Māra Šimanska apstiprināja, ka pie viņas bijuši VID darbinieki.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes vadītājs Kaspars Podiņš norādīja, ka līdzekļi aplokšņu algu izmaksai uzņēmumā tika gūti, veicot oficiāli nereģistrētus montāžas un demontāžas darbus juridiskajām un fiziskajām personām, par kuriem fiziskās personas norēķinājušās skaidrā naudā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Demco" 2018. gadā strādāja ar 1,866 miljonu eiro apgrozījumu un guva 213 096 eiro peļņu. Uzņēmuma finanšu dati par 2019. gadu vēl nav publicēti. "Demco" kopējie nodokļu maksājumi 2019. gadā bija 84,7 tūkstoši eiro, tostarp iedzīvotāju ienākuma nodoklis 20,42 tūkstošu eiro apmērā, bet valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas - 43,43 tūkstošu eiro apmērā.

Ar VID 2019. gada 15. augusta lēmumu piemērots aizliegums "Demco" reorganizācijai, likvidācijai, izmaiņu reģistrācijai amatpersonu sastāvā un dalībnieku reģistrā, ja šādu pieteikumu reģistrāciju komercreģistrā piesaka "Demco" pārstāvis, vienlaikus atļaujot "Demco" reģistrēt papildus dalībniekus un amatpersonas.

Tāpat uzņēmumam 2018. gadā un 2019. gadā ar VID lēmumu piemēroti divi aizliegumi komercķīlas reģistrācijai, pārjaunošanai, grozīšanai. Visi šie aizliegumi joprojām nav atcelti.

Uzsākts kriminālprocess, kurā trīs personas ir atzītas par aizdomās turētām un tām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.
Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā, atgādina dienestā.

VID norāda, ka cīņa ar “aplokšņu algām” ir viena no šā gada dienesta prioritātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!