Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) maijā sācis kriminālprocesu par aplokšņu algu izmaksāšanu kādā stikla apstrādes uzņēmumā Pierīgā, otrdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

VID portālu "Delfi" informēja, ka kriminālprocesā trīs personas atzītas par aizdomās turētajām. Aizdomās turētajiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Jaunzeme intervijā skaidroja, ka VID izdevies izskaitļot iespējamo aplokšņu algu izmaksas dienu, un pagājušajā piektdienā uzņēmumā veiktas konkrētas darbības aplokšņu algas izmaksai paredzētās naudas izņemšanai. Ņemot vērā notikušo, darbinieki mājās devušies bez šīs aplokšņu algas.

Kriminālprocesā VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde veikusi septiņas kratīšanas Rīgas rajonā – kriminālprocesā iesaistītā uzņēmuma telpās, personu dzīves vietās un transportlīdzekļos.

Kratīšanās atrasta un izņemta skaidra nauda vairāk kā 18 000 eiro, ieroču patronas (513 vienības), kā arī citi kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

Veicot sākotnējās pirmstiesas izmeklēšanas darbības, noskaidrots, ka uzņēmums no 2019. gada līdz šim brīdim grāmatvedības reģistros nav uzrādījis darba samaksu un neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu apmēram 30 darbiniekiem ir neoficiāli izmaksājis skaidrā naudā.

Valstij nodarītā zaudējuma apmērs nenomaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā tiks noskaidrots izmeklēšanas laikā.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 217.1 pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm. Izmeklēšanas interesēs VID plašāku informāciju šobrīd nesniedz.

Runājot par ēnu ekonomiku un aplokšņu algu izmaksu, Jaunzeme sacīja, ka Covid-19 krīze īpašus pārsteigumus nav nesusi.

Jaunzeme atzina, ka attiecībā uz uzņēmumiem, kuriem ir aplokšņu algu risks, iepriekš īstenotais skaidrojošais darbs nav nesis rezultātus. Līdz ar to patlaban VID, balstoties tiem pieejamajā informācijā, izveidojis sarakstu ar uzņēmumiem, kuros ir aplokšņu algu risks, un VID amatpersonas dodas uz uzņēmumiem šo naudu izņemt.

"Šobrīd strādājam tā, ka mēs reāli ejam un izņemam šo naudu, jo pārliecināšanas darbs, kuru mēs līdz šim veicām, skaidrojot, ka uzņēmumiem ir nepieciešams koriģēt uzvedību, nav nostrādājis," tā sacīja VID vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!