Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sācis pārbaudes saistībā ar Saeimas deputāta Dzintara Zaķa (V) automašīnas iegādi. Automašīna "Volvo" nopirkta uz deputātam piederoša uzņēmuma vārda, bet šo transportlīdzekli ikdienā lieto pats deputāts.

VID Sabiedrisko attiecību daļā sacīja, ka jau pirms vairāk nekā mēneša - 5.jūnijā - ir saņēmis "informāciju saistībā ar Dzintara Zaķa un ar viņu saistīto uzņēmumu automašīnas iegādi", kā arī "savas kompetences ietvaros ir izvērtējis saņemto informāciju un noteicis piemērotākos kontroles pasākumus".

VID papildina, ka Ieņēmumu dienesta pienākums ir kontrolēt nodokļu (nodevu) aprēķināšanas un maksāšanas pareizību, kā arī nodokļu iekasēšanu. Nodokļu administrēšanas procesā Ieņēmumu dienests visu saņemto informāciju vērtē saistībā ar VID jau uzkrāto informāciju par konkrēto nodokļu maksātāju, tostarp VID analizē iespējamos nodokļu nemaksāšanas riskus un veic atbilstošus nodokļu administrēšanas pasākumus. Valsts amatpersonas nodokļu nomaksas aspektā nepieciešamības gadījumā VID kontrolē kā fiziskas personas.

VID piebilst, ka informācijas saņemšanas datumu nevar uzskatīt par šo kontroles pasākumu sākšanas laiku, taču nekonkretizē ne to, vai kontroles pasākumi ir jau sākti, ne to sākšanas datumus un prognozējamo pārbaužu pabeigšanas termiņu.

Pēc VID sniegtās informācijas, nodokļu kontroles pasākumi var ilgst no 30 dienām, ja tiek veikta tematiskā pārbaude, vai aizņemt laiku līdz 90 dienām un vairāk, ja VID izlemj sākt nodokļu auditu. Tāpat šo termiņu likumā noteiktajos gadījumos ir iespējams pagarināt. Likums dod VID tiesības veikt, piemēram, tādus pasākumus kā datu atbilstības pārbaudi, dažāda veida tematiskās pārbaudes, kā arī fizisku un juridisku personu nodokļu auditus.

Norādot uz likumā ietverto aizliegumu Ieņēmumu dienestam atklāj jebkādu informāciju par konkrētu nodokļu maksātāju bez viņa piekrišanas, VID uzsver, ka nevar informēt, kādi tieši nodokļu administrēšanas pasākumi tiek veikti saistībā ar Zaķa un saistīto uzņēmumu automašīnas iegādi.

5.jūnijā portāla "Pietiek.com" pārstāvis Lato Lapsa informēja par to, ka Zaķis gadu mijā ticis pie jaunas automašīnas "Volvo XC60", nenomaksājot valstij aptuveni 8800 eiro (6160 latu) pievienotās vērtības nodokli (PVN). Publicētajā deputāta e-pasta vēstuļu sarakstē ar "Mūsa Motors Rīga" saistībā ar šo lietu tiek apspriesta nepieciešamība kādam starpniekuzņēmumam Lietuvā maksāt 1000 eiro (700 latus), lai varētu tikt īstenota nodokļa apiešanas shēma.

Šajā dienā Lapsa viņa rīcībā esošos dokumentus iesniedza Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), kurš 7.jūnijā informāciju pārsūtīja izvērtēšanai VID.

Saskaņā ar KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka oficiālo skaidrojumu birojs uzskata, ka tieši VID vajadzētu izvērtēt ne tikai to, vai Zaķis ir precīzi deklarējis savus ienākumus, izdevumus un darījumus, bet arī Zaķa "izdevumu neatbilstību ienākumiem un izvairīšanos no nodokļu un nodevu nomaksas", iepriekš norādīja portāls "Pietiek.com".

"Pietiek.com" norāda, ka pašlaik VID rīcībā ir gan KNAB pārsūtītā informācija, gan trīs portāla iesniegumi. Tajos gan aprakstīta Zaķa īstenotā nodokļu apiešanas shēma, gan īpaši norādīts uz iespējamo deputāta un SIA "Mūsa Motors Rīga" vai tās darbinieku īstenotā simulatīvā darījuma shēma, iesaistot arī kādu Lietuvas uzņēmumu, kura nosaukumu Zaķis tā arī nav gribējis atklāt.

Portāls arī vēsta, ka saskaņā ar Ceļu satiksmes un drošības direkcijas (CSDD) datiem Zaķis pagaidām tā arī nav veicis solīto darījumu, atpērkot automašīnu "Volvo XC60" no pašam piederošā SIA "Datoru centrs".

Jau vēstīts, ka portāla "Pietiek.com" rīcībā nonākušie dokumenti liecina, ka Zaķis gadu mijā ticis pie jaunas automašīnas "Volvo XC60", nenomaksājot valstij aptuveni 8800 eiro (6160 latu) pievienotās vērtības nodoklī.

Tagad Zaķis apmierinājis frakcijas iepriekš izteiktās prasības, kā risināt gadījumu ar automašīnas iegādi, - viņš atvainojies, paudis nožēlu un nomaksās PVN, atpērkot automašīnu no sava uzņēmuma.

Zaķis pārmetumus noraida un apgalvo, ka neesot bijis aktīvi iesaistīts automašīnas iegādes darījumā, bet viņa partijas biedri pagaidām ir piesardzīgi vērtējumā par politiķa rīcību, vienīgi "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece Lolita Čigāne (V) atzina, ka šajā lietā ir, par ko kaunēties.

Zaķis gan izvairījās atbildēt, vai viņš ir zinājis, kam ir paredzēts 1000 eiro maksājums.

Politiķis iepriekš norādījis, ka apsver iespēju pārdot automašīnu. Zaķis gan aicinājis nesteidzināt viņu ar lēmuma pieņemšanu, un nav zināms, vai viņš plāno uzņēmumam piederošo automašīnu pārdot sev vai kādam citam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!