Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekš sāktā kriminālprocesā par iespējamiem Rīgas domes nodibinājuma "Rīgas Tūrisma attīstības birojs" (RTAB) amatpersonu noziedzīgiem nodarījumiem veica kratīšanu nodibinājuma telpās. Pēc vairāku stundu ilgām darbībām, KNAB aizveda nodibinājuma vadītāju Vitu Jermoloviču.

Portālam "Delfi" zināms, ka Jermoloviča aizturēta. Kriminālprocesa likums nosaka, ka aizturētais ir persona, kura likumā noteiktajā kārtībā īslaicīgi aizturēta, jo atsevišķi fakti dod pamatu uzskatīt, ka tā izdarījusi noziedzīgu nodarījumu. Personu var aizturēt līdz 48 stundām. Pēc tam nepieciešamības gadījumā jālemj par drošības līdzekļa piemērošanu.

KNAB portālu "Delfi" informēja, ka KNAB pirmdien, 13. maijā, veic neatliekamās kriminālprocesuālās darbības. Ilgstoša un apjomīga darba rezultātā, analizējot iegūto informāciju, 5. aprīlī KNAB sācis kriminālprocesu pret Rīgas domes nodibinājuma "Rīgas Tūrisma attīstības birojs" amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu, informē KNAB.

Informācijas ieguvē KNAB cieši sadarbojies ar Valsts kontroli. Vienlaikus kriminālprocesuālās darbības pirmdien tiek veiktas arī Vācijā, Zviedrijā un Spānijā. KNAB norāda, ka patlaban kriminālprocesā notiek aktīvs izmeklēšanas darbs, nostiprinot procesuālo darbību laikā iegūto informāciju. Detalizētāku informāciju KNAB sola sniegt līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm.

Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes locekļi Guntars Grīnvalds un Jermoloviča ap pulksten 12 uzturējās RTAB telpās, kurās kratīšanu veica KNAB.

Aģentūra LETA novēroja, ka KNAB pirmdien ieradies arī Rīgas domē - kabinetā, kurā uzturas divas Rīgas domes priekšsēdētāja palīdzes. Pēc brīža no šī kabineta izgāja ārā domes Juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Liepiņš, partijas "Saskaņa" domes frakcijas referents Daniils Uļjanovs un vēl viena Rīgas domes darbiniece. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB darbinieki veikuši izmeklēšanas darbības arī Rīgas domes Ārlietu pārvaldē un domnieka Maksima Tolstoja (S) kabinetā. Tolstojs patlaban atrodas komandējumā ārzemēs.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole (VK) revīzijā Rīgas pašvaldībā konstatējusi būtiskus trūkumus biedrībām un nodibinājumiem sniegtā finansējuma plānošanas, piešķiršanas un uzraudzības procesos. No VK aplēsēm izriet, ka Rīgas pilsētas pašvaldība triju gadu laikā nesaimnieciski iztērējusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas. Revīzijā VK galveno uzmanību veltīja diviem Rīgas pašvaldības dibinātiem nodibinājumiem: "Rīgas Tūrisma Attīstības birojs" (RTAB) un "Riga.lv". No kopējā revīzijas apjomā iekļautā 26,5 miljonu eiro pašvaldības finansējuma, kas paredzēts biedrībām un nodibinājumiem, 20,9 miljonus saņem šie divi nodibinājumi.

VV revidenti atklājuši, ka pašvaldības biedrības saņēmušas dāsnas pašvaldības budžeta dotācijas, tāpat atklājušās apšaubāmas ziedošanas shēmas, neizprotamas darbības ar preču zīmēm, iespējami fiktīvi darbinieki, neskaidri finansējuma piešķiršanas principi dažādu projektu īstenošanai un nepamatoti tēriņi dažādu izdevumu apmaksai.

RTAB valdes priekšsēdētāja ir Vita Jermoloviča (GKR), kā arī valdē ir Guntars Grīnvalds un Rīgas domes deputāts Maksims Tolstojs (S).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!