Šā gada novembra sākumā Spānijā tika aizturēts 1982. gadā dzimušais Gatis Zvingulis, kurš tiek turēts aizdomās par pirms četriem gadiem izdarītu slepkavību. Ceturtdien, 25. novembrī, Zvingulis tika nogādāts Latvijā.

Vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, un viņš ievietots Rīgas Centrālcietumā, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā (VP).

VP informē, ka Zvingulis tika aizturēts 8. novembrī Spānijā, Mursijas reģionā.

Viņu Latvija bija izsludinājusi starptautiskajā meklēšanā aizdomās par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par kuru paredzēta atbildība Krimināllikuma 125. panta trešajā daļā – par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei.

VP atzīmē, ka 2017. gadā Ventspils novada Zlēku pagastā Zvingulis, atrodoties alkohola reibumā, konflikta laikā ar 9. klases absolventiem un viņu tuviniekiem ar nazi sadūra kādu no pieaugušajiem, kurš centās nepieļaut tālāku konflikta eskalāciju. No gūtajiem miesas bojājumiem cietušais mira.

Ņemot vēra, ka noziedznieks izvairījās no izmeklēšanas, viņš tika izsludināts nacionālajā meklēšanā, bet vēlāk, 2018. gadā, arī starptautiskajā meklēšanā.

Meklēšanas pasākumi ārvalstīs nevainagojās ar panākumiem, tādēļ, ņemot vērā nozieguma smagumu, sludinājums par viņa meklēšanu tika ievietots Eiropola interneta vietnē "EU Most Wanted", tādējādi padarot informāciju par viņa meklēšanu plaši pieejamu pilsoņiem visā Eiropas Savienībā (ES).

Pateicoties šim pasākumam, VP tika saņemta informācija, kas sekmēja Zvinguļa atrašanu.

Pēc Zvinguļa atrašanās vietas noskaidrošanas, iesaistot Spānijas personu meklēšanas Spānijas policijas struktūrvienības nodaļu, tika veikti mērķtiecīgas meklēšanas pasākumi, kuru rezultātā Zvingulis tika aizturēts Torre Pacheco pilsētā.

Šī gada 25. novembrī viņš tika nogādāts Latvijā.

VP aicina ielūkoties Eiropola interneta vietnē, kur katra no ES dalībvalstīm ir iekļāvusi trīs visvairāk meklētos iespējamos noziedzniekus.

Šobrīd kā vienu no bīstamākajiem Latvija joprojām meklē par dzimumnoziegumiem aizdomās turēto Alvi Beketovu, kā arī Ivanu Agapitovu un Denisu Konaskinu, kuri tiek turēti aizdomās par futbola aģenta Romāna Bezzubova slepkavību organizētā grupā.

Tāpat policija aicina aplūkot citu valstu meklēšanā izsludināto personu foto.

Ņemot vērā ES pilsoņu brīvas pārvietošanās tiesības, nepastāvot robežkontrolei starp ES dalībvalstīm, nevar izslēgt varbūtību, ka kādi no meklētajiem cilvēkiem varētu slēpties Latvijā.

VP atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!