Foto: LETA

Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), kuram pirmās instances tiesa piesprieda cietumsodu un mantas konfiskāciju, šo spriedumu pārsūdzēs.


Lembergs pārtraukumā, kas pēc viņa lūguma bija izsludināts sprieduma pasludināšanā, žurnālistiem sevi salīdzināja ar Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju un viņa prāvu, tā liekot noprast, ka, viņa ieskatā, notiesājošais tiesas spriedums bijis politiski motivēts.

Tiesa, plašus protestus savai aizstāvībai viņš gan negaida, jo "Krievijā cilvēki tā nebaidās par sevi kā Latvijā".

Politiķis arī sacīja, ka pārsūdzēs arī lēmumu par viņa apcietināšanu tiesas zālē, taču pauda bažas, ka šo sūdzību skatīs Rīgas apgabaltiesa, kas, viņa ieskatā, nevarēs lemt objektīvi.

Komentējot iespējamo apelācijas tiesvedības ilgumu, politiķis norādīja, ka "žurnālistiem būs sirmi mati un bārdas", kad tiesas spriedums stāsies spēkā.

Lembergs ar žurnālistiem sarunājās 10 minūtes ilgajā pārtraukumā tiesas sēdē, kurā tiek lasīts spriedums krimināllietā, kurā par dažādiem nodarījumiem uz apsūdzēto sola sēdušies gan viņš pats, gan viņa dēls Anrijs Lembergs un biznesa partneris Ansis Sormulis.


Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa pirmdien atzina Lembergu par vainīgu virknē viņam inkriminēto noziegumu un piesprieda viņam piecus gadus aiz restēm, kā arī 20 000 eiro lielu naudas sodu.

Tiesa nosprieda Lembergu apcietināt tiesas zālē.

Tiesa Lembergam piespriestajā cietumsoda izciešanā ieskaitīs laiku, kuru Lembergs pavadīja atrodoties apcietinājumā un mājas arestā — 345 dienas. Tas nozīmē, ka faktiski Lembergam aiz restēm būs jāatrodas nedaudz vairāk nekā četrus gadus.

Savukārt Lemberga dēlam Anrijam Lenbergam tiesa piesprieda divus gadus un vienu mēnesi ilgu ieslodzījumu, bet biznesa partnerim Ansim Sormulim cietumā nāksies pavadīt divus gadus.

Tāpat visiem noteikta mantas konfiskācija.

Lemjot par cietuma soda ilgumu, tiesa ņēma vērā procesa ilgumu un tiesības uz procesa pabeigšanu saprātīgos termiņos, tādēļ visiem apsūdzētajiem tika piemērots nedaudz mīkstāks sods.

Tāpat no Aivara Lemberga par labu cietušajiem nolemts piedzīt 64 085 eiro.

Tiesa arī nosprieda konfiscēt virkni Lemberga īpašumu, kas arestēti procesa laikā, tostarp viņa nekustamos īpašumus Puzē, kuros pats Lembergs mitinās. Konfiscēta arī daļa citu nekustamo īpašumu.

Tāpat konfiscētas dažādas akcijas ārvalstu uzņēmumos, kuru vērtība pārsniedz vairākus miljonus eiro.

Starp konfiscētajiem īpašumiem atrodama arī lata monētu kolekcija, kā arī aproču pogas.

Pirmdien pasludinātais spriedums vēl var tikt pārsūdzēts. Iesaistītās puses to varēs darīt pēc pilnā sprieduma sagatavošanas.

Pirmā tiesas sēde šajā kriminālprocesā notika 2009. gada 20. augustā. Kopš tā laika kopumā bijusi nozīmēta 971 tiesas sēde, no kurām notikušas 737, liecina portāla "Delfi" apkopotā informācija.

Prokuratūra tiesu debatēs lūdza Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 500 eiro apmērā.

Viņa dēlam Anrijam Lembergam prokuratūra lūdza piemērot piecu gadu un sešu mēnešu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, bet uzņēmējam Ansim Sormulim – brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un ar mantas konfiskāciju.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kas viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem..

Visi trīs apsūdzētie norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!