Foto: Kadrs no video
Rīgas apgabaltiesa pirmdien, 22. februārī, pasludināja saīsināto spriedumu krimināllietā, kurā uz apsūdzēto sola sēdies Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), viņa dēls Anrijs, kā arī uzņēmējs Ansis Sormulis. Pēc sprieduma pasludināšanas, tiesa to komentēja preses konferencē, kurai bija iespējams sekot tiešraidē portālā "Delfi".

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa 22. februārī, atzina Lembergu par vainīgu virknē viņam inkriminēto noziegumu, piesprieda piecu gadu cietumsodu kā arī 20 000 eiro naudas sodu.

Lemberga dēlam Anrijam Lembergam tiesa piesprieda divus gadus un vienu mēnesi ilgu ieslodzījumu, bet Lemberga bijušajam biznesa partnerim Ansim Sormulim cietumā nāksies pavadīt divus gadus. Tāpat apsūdzētajiem piespriesta mantas konfiskācija. No Aivara Lemberga par labu cietušajiem nolemts arī piedzīt 64 085 eiro.

Tiesa arī nosprieda konfiscēt virkni Lemberga īpašumu, kas jau iepriekš arestēti procesa laikā, tostarp viņa nekustamos īpašumus Puzē, kuros pats Lembergs mitinās. Konfiscēta arī daļa citu nekustamo īpašumu.

Tāpat konfiscētas dažādas akcijas ārvalstu uzņēmumos, kuru vērtība pārsniedz vairākus miljonus eiro. Starp konfiscētajiem īpašumiem atrodama arī lata monētu kolekcija, kā arī aproču pogas.

Tiesnese Irīna Jansone preses konferencē žurnālistiem sacīja, ka ir atsevišķs normatīvais akts, kas paredz lietas un priekšmetus, kurus nevar konfiscēt. Tiesa to ņēma vērā, atceļot arestu Anrija Lemberga dzīvesvietai. Savukārt pārējo mantu, kuras saraksts minēts spriedumā, nebija nekonfiscēt, sacīja tiesnese.

Jau vēstīts, ka Lembergs sacīja: Covid-19 apstākļu dēļ viņam būšot liegta iespēja tikties klātienē ar savu aizstāvi. Tas neatbilstot Satversmei. Lembergs arī uzsvēra, ka spriedumu pārsūdzēs.

Tiesnese Jansone preses konferencē atzina, ka, Kriminālprocesa likumā ir noteikts – personai ir tiesības tikties ar aizstāvi. "Tagad filozofēt par to, vai ārkārtas situācijas laikā Aivaram Lembergam būs iespēja to darīt, ir pāragri," sacīja Jansone.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par Lemberga kā pilsētas mēra iespēju piedalīties Ventspils domes sēdēs, tiesnese uzsvēra, ka tas fiziski nebūs iespējams.

Saīsinātajā spiedumā Lemberga krimināllietā tika nolasīts blakuslēmums – izvērtēt iespējamību Valsts policijai uzsākt Kriminālprocesu pret bijušo Lemberga mantas glabātāju Rudolfu Meroni par nolēmuma nepildīšanu.

Jau vēstīts, ka prokuratūra tiesu debatēs lūdza Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 500 eiro apmērā.

Viņa dēlam Anrijam Lembergam prokuratūra lūdza piemērot piecu gadu un sešu mēnešu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, bet uzņēmējam Ansim Sormulim – brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un ar mantas konfiskāciju.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kas viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem..

Visi trīs apsūdzētie iepriekš norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008. gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. gada 20. augustā.

Lietas sarežģītības dēļ to skatīja trīs tiesnešu sastāvā.

Līdz 2019. gada septembrim tiesas procesu vadīja tiesnesis Boriss Geimans, taču veselības stāvokļa dēļ viņš lietā vairs nepiedalās. Nu tiesas procesu vada tiesnese Irīna Jansone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!