Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess par tabakas izstrādājumu kontrabandu lielā apmērā. Atklājot pārkāpumu, valsts budžetam novērsti zaudējumi vairāk nekā 400 000 eiro apmērā, portālu “Delfi” informēja dienestā.

Šī gada augustā VID amatpersonas pēc iepriekšējas operatīvās informācijas un VID Muitas pārvaldes sniegtās informācijas par, iespējams, nelikumīgu tabakas izstrādājumu kontrabandu veica procesuālās darbības.

Kādā angārā Rīgas rajonā tika atklāta krava ar arbolīta blokiem, kuros tika slēptas (iemūrētas) 3 541 800 cigaretes "NZ Gold" ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Kratīšanu laikā izņemts: 1,8 grami marihuānas, šļirces un iepakojumi ar narkotisko vielu paliekām, skaidra nauda 1098 eiro apmērā, elektroierīces, kuras, iespējams, ir stratēģiskās nozīmes priekšmeti, dažādu personu Personu apliecības (ID kartes) ar elektronisko parakstu PIN kodiem, mobilie tālruņi, portatīvie datori, zīmogi un citi kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

Par konstatēto noziedzīgo nodarījumu VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm par muitošanai pakļauto preču nelikumīgu ievešanu Latvijas Republikas muitas teritorijā lielā apmērā un Krimināllikuma 253. panta pirmās daļas par narkotisko vielu glabāšanu bez nolūka tās realizēt.

Šī likuma 190. panta trešā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt Krimināllikuma 253. panta pirmā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Trīs personas tika aizturētas. Viena no tām atzīta par aizdomās turēto un tai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis; pārējām divām personām statuss kriminālprocesā – personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

Ja tabakas izstrādājumi būtu realizēti Latvijas tirgū, pēc sākotnējiem aprēķiniem valstij būtu nodarīti zaudējumi nenomaksātā akcīzes nodokļa veidā ne mazāk kā 400 000 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!