Foto: LETA
Valsts policija (VP) izmeklēšanā atklājusi personu grupu, kura apmaiņā pret 200 līdz 400 eiro imitēja Covid-19 vakcinācijas faktu un aizpildīja datus, kas klientiem nodrošināja sadarbspējīgā Covid-19 sertifikāta saņemšanu, piektdien medijiem atklāja VP priekšnieks Armands Ruks.

Par notikušajām aizturēšanām likumsargi plašāk informēja preses konferencē, kurai bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi". Preses konferencē piedalījās VP priekšnieks Ruks, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume, kā arī Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktore Antra Valdmane.

Ruks sacīja, ka VP lietvedībā atrodas trīs kriminālprocesi par vakcinācijas fakta viltošanu.

Pirmajā lietā šā gada 22. jūlijā aizturēta kāda 1974. gadā dzimusi valsts amatpersona, kas piedāvājusi kukuli medicīnas personālam par otrās vakcīnas fakta viltošanu. Vīrietis, kurš piedāvājumu izteica, tika aizturēts, un viņam noteikts aizdomās turētā statuss.

Savukārt otrā gadījumā aizturēts trīs sievietes, no kurām viena medmāsa. Šīm sievietēm noziedzīgajā nodarījuma bija dalītas lomas, proti, divas meklēja klientus, kas bija gatavi maksāt, lai izvairītos no vakcinācijas, bet saņemtu apliecinājumu par vakcinācijas faktu.

Grupai bija izstrādāta sistēma, lai brīdī, kad klients ierodas vakcinācijas centrā, medmāsai tiktu nodots signāls, ka šai konkrētajai personai nepieciešams viltot vakcinācijas faktu.

Viltošana norisinājās vai nu durot garām, vai vienkārši uzlīmējot plāksteri uz pleca. Par šādu "pakalpojumu" klientam nācās šķirties no 200 eiro.

Ruks atklāja, ka šobrīd ir zināms vismaz par 200 cilvēkiem, kas šādu pakalpojumu izmantojuši. Viņš uzsvēra, ka lielākā daļa no tiem atrodami kratīšanā uzietā "melnajā grāmatā", kurā noziedznieces veikušas grāmatvedību.

Kratīšanās likumsargi izņēmušu ap 10 000 eiro, kas, iespējams, iegūti noziedzīga nodarījuma rezultātā un citi izmeklēšanā svarīgi priekšmeti. Turklāt vienai aizturētajai personai izņemta un arestēta "Nissan" markas automašīna, kas, iespējams, ir iegādāta par noziedzīgi iegūtajiem līdzekļiem.

Visas trīs personas atzītas par aizdomās turētām un viņām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tai skaitā liegums strādāt Covid-19 vakcinācijas centros.

Policijai ir pamats uzskatīt, ka minētajā kriminālprocesā, imitējot vakcināciju, tas ir, faktiski neievadot vakcīnu, vismaz 200 personas ir ieguvušas Covid-19 sertifikātu par pirmās potes saņemšanu.

Aizdomās par šo noziedzīgo nodarījumu aizturētas trīs: 1978. gadā, 1964. gadā un 2000. gadā dzimušas personas, tajā skaitā arī medicīnas personāls. Aizturētajām personām draud līdz piecus gadus ilgs cietumsods.

VP priekšnieks aicināja atsaukties tos, kuri izmantojuši šo nelikumīgo pakalpojumu, atgādinot, ka piesakoties pašam ir iespēja labprātīgi atzīties un tā izvairīties no kriminālatbildības.

Savukārt trešajā gadījumā tika aizturēta trīs personu grupa, kurā arī bija medmāsa. Šajā gadījumā konstatēti vairāki desmiti viltus vakcinācijas gadījumu. Šajā kriminālprocesā VP sadarbojās ar KNAB.

12 kratīšanās izņemti vairāki desmiti apliecinājuma dokumentu par pirmās potes saņemšanu, naudas līdzekļi vairāk nekā 10 000 eiro, vairāki desmiti aizpildītu vakcinācijas aptaujas lapu, astoņas kastes ar dokumentiem, tostarp klientu anketas, klientu reģistrācijas lapas, izlietoto vakcīnu iekšējās uzskaites dokumenti, pierakstu lapas ar personu datiem, vairāki datu nesēji, kā arī, iespējams, gāzes pistole.

Par šo gadījumu uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 275. panta otrās daļas – par dokumenta – Covid-19 sertifikāta, kas piešķir pret Covid-19 vakcinētai personai Ministru kabineta noteikumos nostiprinātās tiesības, viltošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās mantkārīgā nolūkā.

Kriminālprocess sākts arī pēc Krimināllikuma 198. panta otrās daļas – par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu pieprasīšanu, to piedāvājuma prettiesisku pieņemšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādiem noziegumiem draud līdz pat četrus gadus ilgs cietumsods.

Divām personām šajā kriminālprocesā piemērots apcietinājums.

VP aicina personas, kuras deva naudu ārstnieciskām personālam vai personām, kuras veic datu apstrādi vakcinācijas centros par fiktīvo Covid-19 vakcinācijas sertifikātu iegūšanu, pašas labprātīgi pieteikties policijā un sadarboties ar izmeklētājiem.

Atkarībā no konkrētas situācijas tiks izvērtēta likumā paredzētā iespēja atbrīvot šādas personas no kriminālatbildības.

Sazināties ar policiju var, zvanot 110 vai rakstot e-pastu: vadiba@vp.gov.lv.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka jūlija vidū jau tika novērota pieaugoša interese par viltotiem vakcinācijas sertifikātiem, taču tolaik vēl neviens kriminālprocess nebija uzsākts.

Nacionālais veselības dienests (NVD) ārstniecības personālam ir izsūtījusi Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) ieteikumus, kā rīkoties, saņemot no personas lūgumu par maksu bez pašas vakcinācijas veikšanas veikt ierakstus e-veselībā par vakcinācijas faktu vai Covid-19 pārslimošanu, lai gan persona faktiski ar Covid-19 nav slimojusi.

Rīcības algoritms ārstniecības iestāžu personālam:

1. Ja pie ārstniecības personas vēršas pacients, kas vēlas, lai ārstniecības persona veic nelikumīgu digitālā Covid-19 sertifikātu izsniegšanu, norādot un apstiprinot divu potēšanas reižu faktu, kas īstenībā nav noticis, vai Covid-19 pārslimošanu, ārstniecības persona sākotnēji skaidro normatīvajos aktos paredzētās sertifikāta saņemšanas iespējas, norādot, ka cita kārtība valstī nepastāv, nav pieļaujam un ir nelikumīga.

2. Policiju jāiesaista tikai, kad persona turpina būt uzstājīga, aicinot ārstniecības personu veikt nelikumīgas darbības vai notiek reāls kukuļa piedāvājums par nelikumīgu digitālo Covid-19 sertifikātu izsniegšanu, norādot un apstiprinot divu potēšanās reižu faktu, kas īstenībā nav noticis/ vai aicina veikt ierakstus par pārslimotu Covid-19, kas nav notikusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!