Mārupes novada Mārupes pagastā otrdien izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks kādā ražošanas ēkā, radot plašu sadūmojumu, kas var būt kaitīgs veselībai, tviterī vēsta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Otrdienas vakarā VUGD Latvijas Televīzijas "Nakts ziņās" atzina, ka izdevies ugunsgrēku lokalizēt, taču darbi notikuma vietā turpināsies visu nakti.

Iedzīvotāji iepriekš tika aicināti aizvērt māju logus un izslēgt ventilāciju.

Ražotnē dega litijs un magnijs, kas ir metāli, un tos sarežģīti dzēst, jo tie deg, tad uzliesmo. Pēc tam bija arī lielāki un mazāki sprādzieni, kas apgrūtināja VUGD darbu, tāpēc uguns strauji izplatījās, Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" teica VUGD Rīgas reģionālās pārvaldes dežurants Ainārs Justs.

Sākotnējā aizdegšanās bijusi ražošanās daļā, visticamāk, noticis uzliesmojums. Tas saistīts ar ražošanas procesu. Liesmas strauji izplatījās uz administratīvo daļu, taču ofisa telpas izdevās no uguns nosargāt, viņš stāstīja.

Foto: LETA

Valsts policija veiks izmeklēšanu par otrdien izcēlušos ugunsgrēka dronu ražotnē Mārupē, informēja Iekšlietu ministrijā. Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) saņem aktuālo informāciju par ugunsgrēku un paudis cerību, ka dienestiem pēc iespējas ātrāk izdosies ugunsgrēku nodzēst. Pēc tam sekos izmeklēšana par ugunsgrēka iemesliem. Patlaban esot pāragri par tiem runāt.

Savukārt Valsts policijas pārstāve Madara Šeršņova teica, ka sākotnējā informācija neliecina, ka būtu notikusi ļaunprātīga dedzināšana, tomēr ir sākts kriminālprocess, lai noskaidrotu precīzus iemeslus.

Īsi pēc pulksten 19 ugunsdzēsēji ierobežoja liesmu izplatīšanos, bet konstrukciju jaukšanas un liešanas darbi vēl turpinājās.

Foto: LETA

Pašlaik noskaidrots, ka divstāvu ražošanas ēka dega 600 kvadrātmetru platībā, bet blakus novietotā produkcija – 20 kvadrātmetru platībā. Karstuma ietekmē tikušas bojātas trīs automašīnas.

Saskaņā ar mediķu sniegto informāciju, slimnīcā nogādāti divi ugunsgrēkā cietušie, bet vienam palīdzība sniegta uz vietas.

Lai novērstu iespējamo piesārņojumu, ugunsdzēsēji tuvumā esošajā novadgrāvī izvietoja absorbējošās bonas.

Kā novēroja portāls "Delfi", Mārupē vērojams spēcīgs sadūmojums. Notikuma vietā strādā VUGD un Valsts policija (VP). Daļā degošās ēkas ir atklāta liesma.

Uzņēmuma darbinieki portālam "Delfi" atklāja, ka ugunsgrēks izcēlies pēc sprādziena.

Sociālajos tīklos publicētā informācija liecina, ka ugunsgrēks izcēlies bezpilota lidaparātu ražotnē "UAV Factory". Šī uzņēmuma tagadējais nosaukums ir "Edge Autonomy", ziņo LETA.

"Edge Autonomy Riga" pārstāvis Dzintars Neimanis paziņojumā medijiem vēlā otrdienas vakarā norādīja, ka uzņēmums šobrīd ļoti aktīvi strādā, lai notikusī ugunsnelaime atstātu pēc iespējas mazāku ietekmi uz uzņēmuma operatīvo darbību.

Vienlaikus viņš atzīst, ka zaudējuma apmērus vēl ir pāragri noteikt.

"Mūsu prioritāte ir uzņēmuma darbinieki un viņu veselība. Ugunsgrēkā ir cietuši trīs mūsu darbinieki, no kuriem divi ir hospitalizēti. Uzticamies operatīvajiem dienestiem, kas strādā notikuma vietā un noskaidros notikušā cēloņus. Tāpēc, lai netraucētu izmeklēšanas gaitai, atturēsimies paust minējumus par iemesliem," viņš uzsvēris.

Dzēšanas darbos tika iesaistīti plaši VUGD spēki.

Plašais ugunsgrēks, kas izcēlies dronu ražotnē Mārupē, nerada apdraudējumu Rīgas iedzīvotājiem, informēja Rīgas pašvaldības policijas galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis.

VUGD Rīgas pašvaldību informējis, ka pašlaik Rīgai apdraudējuma nav.

Taču dienesti ir saziņā ar VUGD un informēs, ja rīdziniekiem būs nepieciešams īstenot kādus piesardzības pasākumus.

Dienestā skaidroja, ka izsaukums saņemts pulksten 15.14. Notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ēkā notiek atklāta degšana un liesmas strauji izplatās, kā arī izveidojies spēcīgs sadūmojums.

Foto: DELFI

Dzēšanas darbos iesaistīti gandrīz 50 ugunsdzēsēji glābēji, deviņas autocisternas, trīs autokāpnes un ķīmijas auto, kā arī starptautiskās lidostas "Rīga" ugunsdzēsēju komanda ar autocisternu un personālu.

Ņemot vērā to, ka izplatās plašs sadūmojums un ražošanas ēkā atrodas dažādas vielas, VUGD aicina tuvējās apkārtnes iedzīvotājus aizvērt māju logus, durvis un izslēgt ventilāciju, lai nerastos kaitējums veselībai.

"Edge Autonomy" pārstāvji apstiprināja, ka ugunsgrēks izcēlies tā ražotnē, taču plašākus komentārus sniegt nevarēja. "Edge Autonomy" direktora vietnieks Jānis Vilmanis atzina, ka ugunsgrēks nodarījis lielus postījumus, taču piepilda, ka konkrētie zaudējumu apmēri vēl nav apzināti.

"Edge Autonomy" (iepriekš "UAV Factory") ražo bezpilota sistēmu tehnoloģijas, kas tiek piegādātas valdības, komerciāliem un akadēmiskiem klientiem gandrīz 70 valstīs. Uzņēmums tiek uzskatīts par vienu no vadošajiem pasaules līmeņa bezpilota lidaparātu tehnoloģiju ražotājiem. "Edge Autonomy" droni tiek piegādāti arī Ukrainas armijas vajadzībām.

"Edge Autonomy" 2021. gadā strādāja ar 8,661 miljona eiro apgrozījumu un guva 546 356 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Foto: DELFI

Uzņēmums dibināts 2009. gadā, un tā pamatkapitāls ir 1 041 505 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir ASV uzņēmums "Edge Autonomy Holdings, LLC".

2021. gada februārī ASV uzņēmums "AE Industrial Partners" iegādājās Latvijas bezpilota lidaparātu ražotāju "UAV Factory". Darījuma nosacījumi netika atklāti.

Uzņēmuma ražotie lidaparāti un videokameras tiek pārdoti vairāk nekā 50 pasaules valstīs militārām, civilām un akadēmiskām vajadzībām, liecina LETA arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!