Foto: Edijs Pālens

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien izsludinājusi meklēšanā vienu no 13.janvāra grautiņos apsūdzēto – Gunāru Klīmani, portāls "Delfi" noskaidroja tiesā.

Klīmanis vairākas dienas nebija ieradies uz tiesu, un trešdien tiesnese Irēna Logina nolēma viņu uz sēdi atvest piespiedu kārtā. Taču ceturtdien no policijas saņemtas ziņas, ka vīrieša viņa dzīvesvietā nav un viņa radinieki teikuši, ka nezina par viņa atrašanās vietu. Tāpēc tiesnese nolēma izsludināt Klīmani meklēšanā.

Šī iemesla dēļ tiesa atkal atlika lietas izskatīšanu, nākamo sēdi nozīmējot uz novembra vidu.

Saistībā ar 13.janvāra notikumiem  meklēšanā ir izsludināti vairāki apsūdzētie.

Kopā ar Klīmani šajā lietā uz apsūdzēto sola sēž pieci cilvēki. Saistībā ar 13.janvāra grautiņiem kopumā ir izdalītas vairākas lietas, taču pret dažiem no grautiņu vaininiekiem ir jau pieņemti pirmie tiesu spriedumi.

Jau ziņots, ka 2009.gada 13.janvāra pievakarē Doma laukumā noritēja opozīcijas partijas "Sabiedrība citai politikai" pieteikta protesta akcija, kurā piedalījās vairāk nekā 20 sabiedriskās organizācijas un partijas, kopumā pulcējot aptuveni 10 tūkstošus iedzīvotāju.

Lai arī šis mītiņš noritēja bez īpašiem starpgadījumiem, pēc tā beigām aptuveni tūkstotis demonstrantu devās uz Saeimas namu, kur daudzi izsita parlamenta ēkai stiklus, demolēja likumsargu automašīnas un apmētāja kārtības sargus ar dažādiem priekšmetiem, tostarp bruģi un pudelēm. Cieta policijas transports, kā arī vairākas ēkas un veikali Vecrīgā. Traumas guva gan policisti un karavīri, gan grautiņa dalībnieki.

Sākotnēji materiāli pret 68 apsūdzētajiem tiesai bija nodoti vienā lielā lietā, taču tā dažādu iemeslu dēļ ir sadalīta vairākos procesos.

Visi apsūdzēti par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, kas saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu vai vardarbību pret personu, vai pretošanos varas pārstāvjiem.

Rīgas apgabaltiesa februāra beigās piesprieda reālu cietumsodu vienam no 13.janvāra grautiņu dalībniekam Ivanam Mirahtanovam. Šis vīrietis noziegumu bija pastrādājis, būdams jau nosacīti notiesāts, tāpēc arī viņam piespriests šāds sods. Apsūdzētais tiesneša Jura Stukāna spriedumu ir jau pārsūdzējis. Savukārt augustā kādu no apsūdzētajiem tiesa sodīja ar piespiedu darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!