Rīgas apgabaltiesas spriedums par izspiešanā apsūdzētā Raimonda Štālberga attaisnošanu tiks pārsūdzēts. Nepieciešamības gadījumā spriedums tiks pārsūdzēts arī starptautiskās tiesās, paziņojumā medijiem norāda uzņēmēja Ināra Vilkaste.

"Rīgas apgabaltiesas pilns spriedums par izspiešanā apsūdzētā Štālberga attaisnošanu pagaidām nav pieejams, un līdz ar to nav zināma tiesas juridiskā argumentācija, ja tāda ir. To būs iespējams vērtēt tikai pēc iepazīšanās ar spriedumu, taču jau tagad ir pilnīgi skaidrs, ka tas tiks pārsūdzēts. Nepieciešamības gadījumā spriedums tiks pārsūdzēts arī starptautiskās tiesās," norāda Vilkaste.

Viņa uzsver, ka tiesas lēmums attaisnot Štālbergu ir nesaprotams un "tikai nostiprina jau tā izplatīto viedokli, ka lieta ir politiska, bet Štālbergs ir saistīts ar dienestiem, kuri viņam grūtā brīdī, iespējams, spējuši sniegt draudzīgu roku".

"Štālberga attaisnošana ir bīstams signāls sabiedrībai, jo netieši liek saprast, ka noteikta cilvēku kategorija var droši izteikt draudus, viltot līgumus, montēt pornogrāfiskus sižetus, izspiest naudu, izzagt dokumentus un par spīti visam turpināt tā saucamo "komerciālo darbību", jo valsts apsūdzības pierādījumi par noziedzīgo nodarījumu tiesai pēkšņi vairs nav pietiekami pierādījumi apsūdzētā vainai un faktiski ir leģitimēta biznesa sagrābšana," norāda Vilkaste.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa 15.martā pilnībā attaisnoja par naudas izspiešanu no Vilkastes apsūdzēto Štālbergu, kura krimināllieta tiek iztiesāta jau daudzus gadus. Štālbergs tika attaisnots visos viņam inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos. Vienlaikus tika atcelti arī visi viņam līdz šim piemērotie drošības līdzekļi, informēja tiesā.

Pats Štālbergs pēc sprieduma noklausīšanās izteicās emocionāli un pauda, ka "gājis ļoti smagi". Viņš komentēja - ja iepriekš būtu zinājis, kādas Vilkastei ir metodes, "nekad pat nebūtu gājis vienā kvartālā".

Pilns nolēmums tiks sagatavots 30.martā, bet pēc tam to vēl varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Kā ziņots, 2012.gada 8.novembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa Štālbergu atzina par vainīgu pēc visiem četriem apsūdzības pantiem un piesprieda viņam reālu cietumsodu uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem ar mantas konfiskāciju. Tiesa arī nolēma piedzīt no Štālberga par labu Vilkastei aptuveni 1,56 miljonus eiro. Šis spriedums tika pārsūdzēts apelācijas kārtībā.

Vidzemes priekšpilsētas tiesa Štālbergu atzina par vainīgu pēc Krimināllikuma 183.panta 1.daļas, 200.panta 3.daļas, 274.panta 1.daļas un 275.panta 1.daļas. Šie panti attiecīgi ir par izspiešanu, par neizpaužamu ziņu neatļautu iegūšanu vai izpaušanu, par dokumenta, zīmoga vai spiedoga nolaupīšanu un iznīcināšanu, kā arī par dokumenta, zīmoga vai spiedoga viltošanu un viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu.

Kā ziņots, Štālberga lietas izskatīšanai pirmās instances tiesā kopumā tika nozīmētas vairāk nekā 100 slēgtas tiesas sēdes.

Kriminālprocess tiesā nonāca 2007.gada vasarā. Prokuratūra Štālbergam cēla apsūdzību par 7,7 miljonu eiro izspiešanu no Vilkastes, kā arī par draudēšanu viņai ar vardarbību, apkaunojošu ziņu izplatīšanu un līguma nolaupīšanu "SEB bankai". Līdz ar to cietušā statuss lietā piemērots ne tikai Vilkastei, bet arī bankai.

Kā liecina apsūdzība, Štālbergs pie pirmstiesas izmeklēšanā precīzi nenoskaidrotiem apstākļiem, mantkārības un personīgu motīvu vadīts, nolēmis izdarīt izspiešanu - pieprasīt Vilkastei bez jebkāda tiesiska pamata izmaksāt viņam naudu, draudot cietušajai ar apkaunojošu ziņu izplatīšanu, ja šīs prasības netiks izpildītas.

Štālbergu likumsargi aizturēja 2006.gada 15.novembrī. Sākotnēji tiesa uzņēmējam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, bet pēc tam pret aptuveni 140 000 eiro drošības naudu viņš no cietuma tika izlaists. Vēlāk citas lietas izmeklēšanas gaitā - par Vilkastes vīra, ilggadējā Valsts ieņēmumu dienesta un patlaban atstādinātā Finanšu ministrijas ierēdņa Vladimira Vaškeviča apdraudējumu - Štālbergs atkal nonāca apcietinājumā, bet pēc tam - atkal tika atbrīvots.

Patlaban vēl Vidzemes priekšpilsētas tiesā tiek izskatīta krimināllieta, kurā Štālbergs apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!