Jēkabpils policija šonedēļ prokuratūrai nodevusi daļu krimināllietu, kuras pērnā gada nogalē ierosinātas par naudas viltošanu un izplatīšanu. Šie savstarpēji saistītie naudas viltošanas gadījumi ir vieni no lielākajiem Latvijas jaunlaiku vēsturē, informēja policijā.
Pagaidām nav zināms, cik cilvēku apjomīgajā viltotās naudas izplatīšanas lietā iesaistīti kopumā, taču varētu būt vairāk nekā desmit. Pagaidām arī nav zināms, cik viltoto divdesmitnieku joprojām ir apritē, jo ne visi cilvēki tos nesot uz policiju.

Viltoto 20 latu naudaszīmju izplatīšanas gadījumi pērnā gada novembrī un decembrī konstatēti vismaz piecos Dienvidvidzemes un Latgales rajonos - Jēkabpils, Madonas, Aizkraukles, Ogres un Daugavpils rajonā, liecina Jēkabpils policijas rīcībā esošā informācija.

Jēkabpils rajona policijas pārvaldes Izziņas dienesta priekšniece Sarmīte Daukšte informēja, ka no Jēkabpils rajona prokuratūras šīs lietas vēlāk pārsūtīs uz Vidzemes apgabala prokuratūru un ar to to apkopošanu nodarbosies Madonā strādājošie prokurori. Jēkabpilī par viltotu 20 latu banknošu izplatīšanu policija aizturējusi piecus cilvēkus, šajā pilsētā pagaidām konstatēti 17 viltoto divdesmitlatnieku izplatīšanas gadījumi.

Jēkabpils policijas Izziņas pārvaldes priekšnieces rīcībā esošā informācija liecina, ka naudas izplatīšanas shēma esot bijusi diezgan vienkārša. Pagaidām nepierādīta informācija liecinot, ka nauda izgatavota Rīgā un tās izplatīšanai Vidzemes un Latgales reģionā izmantoti galvaspilsētas bezpajumtnieki, kuri aizvesti uz "mērķa zonu". Tad viņiem izsniegtas viltotās naudaszīmes un doti norādījumi, par kādu summu viņi drīkst iepirkties. Pirkums palicis viņu īpašumā, bet naudas atlikums bijis jāatdod brigadierim, kas viņus vēlāk aizvedis atpakaļ uz Rīgu.

Par aizturēto dzīvesveidu un sociālo stāvokli liecinot kaut vai tas, ka abām Jēkabpils policijas aizturētajām sievietēm pat neesot pases, pauda Daukšte.

Policija viltotas naudas gadījumiem īpašu uzmanību sākusi pievērst pēc tam, kad pērn novembrī un decembrī vairākos valsts rajonos konstatēti vairāk nekā desmit norēķinu gadījumi ar viltotām 20 latu banknotēm, kurām bijis identisks sērijas numurs.

Krimināllikums par viltotu Latvijas Bankas naudaszīmju izgatavošanu nolūkā to izplatīt, kā arī par šāda viltojuma izplatīšanu, ja tas izdarīts lielā apjomā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, paredz brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz divdesmit gadiem, konfiscējot mantu.

Policija uzskata, ka naudas viltotājus nodevušas gada beigu inkasācijas firmās un uzņēmumos notiekošās lielās inkasācijas, kurās viltotā nauda uzpeldējusi diezgan lielā apjomā. Informāciju par atklātām 20 latu banknotēm ar vienādajiem sērijas numuriem likumsargi turpina saņemt joprojām, šobrīd jau zināmi aptuveni 30 šādi gadījumi.

Pirmais viltotais divdesmitnieks tika atklāts 15.novembrī kādā veikalā Vecpilsētas laukumā Jēkabpilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!