Foto: Reuters/Scanpix

Pagājušās nedēļas beigās Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes likumsargi pabeiguši izmeklēšanu lietā par desmit personu apkrāpšanu. Par šo noziegumu aizdomās tiek turēts 1986. gadā dzimis vīrietis, kurš ļaunprātīgi izmantojis iedzīvotāju uzticību, solījis veikt remontdarbus, mudinājis iesaistīties finanšu investīcijās un, vadoties pēc katras personas vēlmēm, piedāvājis citus pakalpojumus, informē policijā.

Vīrietis iedzīvotājus apkrāpis un viņiem nodarīti finansiāli zaudējumi kopumā 51 188 eiro apmērā.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldē bija saņemti vairāku cietušo personu iesniegumi par krāpšanām, kas izdarītas laika posmā no 2018. gada februāra līdz 2019. gada martam. Saistībā ar šiem gadījumiem sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas par krāpšanu lielā apmērā, Krimināllikuma 177. panta 1. daļas par krāpšanu un pēc Krimināllikuma 180. panta 1. daļas par krāpšanu nelielā apmērā.

Katram cietušajam aizdomās turētais izmantojis individuālu pieeju, izdomājis dažādus stāstus par sevi, ņemot vērā cietušo individuālās intereses un uzticības pakāpi. Piemēram, sarunā ar kādu no cietušajiem aizdomās turētais bija uzdevies par bijušo miljonāru.

Vairumā gadījumu cietušajiem tika piedāvāts veikt remontdarbus, pieprasot priekšapmaksu. Lai iegūtu cietušo uzticību un radītu priekšstatu, ka darbi tiks izdarīti, krāpnieks bija remontdarbus uzsācis, taču pēc priekšapmaksas saņemšanas pārtraucis iesākto un ar saņemto naudu pazudis.

Citos gadījumos cietušajiem piedāvāts ieguldīt naudu dažādās biznesa aktivitātēs, solot ātru peļņu. Proti, piedāvāts investēt līdzekļus dārglietu un bižutērijas tirdzniecībā, darījumos ar kriptovalūtu, nekustamajiem īpašumiem un taksometru pārvadājumu biznesā. Taču solīto peļņu cietušie tā arī neguva, un arī iemaksātā nauda viņiem netika atdota, skaidro policijā.

Uzticība mazpazīstamajai personai, kurai cietušie nezināja ne īsto vārdu, ne uzvārdu, bija tik liela, ka atsevišķos gadījumos iedzīvotāji, noticot aizdomās turētā stāstiem par to, ka nauda nepieciešama steidzami, pēc viņa lūguma bija paņēmuši uz sava vārda aizdevumu un nodevuši aizdevumā saņemto naudu aizdomās turētā rīcībā.

Visos gadījumos persona bija sevi dēvējusi dažādos izdomātos vārdos. Taču, ņemot vērā, ka šī persona jau iepriekš bija nonākusi policijas redzeslokā par līdzīgiem noziegumiem un cietušie varēja viņu atpazīt, ātri vien noskaidrota viņa patiesā identitāte.

Policija norāda, ka aizdomās turētais vīrietis iepriekš nonācis policijas redzeslokā par vēl 42 cilvēku apkrāpšanu un jau ziņots, ka 2018. gadā Valsts policija šo lietu nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Toreiz Valsts policija informēja, ka par aizdomās turēto apjomīgajā kriminālprocesā atzīts kāds vīrietis, kurš vairāku gadu garumā iedzīvotājiem piedāvājis dažāda veida celtniecības un remontdarbus, saņēmis par to priekšapmaksu, taču darbus nav veicis. Kopējie aprēķinātie cietušajiem nodarītie zaudējumi šajā kriminālprocesā bija 59 135,58 eiro.

Savukārt 2018. gada sākumā Latvijas Radio vēstīja par kādu Dairi Ābolu, kurš sevi dēvējis arī par Daini un Mārtiņu. Latvijas Radio, atsaucoties uz policijas teikto, ziņoja, ka vīrietis naudu pelnījis krāpšanās ceļā, vairākiem desmitiem cilvēku solot remontus, bet pēc avansa saņemšanas pazudis. Naudu viņš esot meklējis arī sieviešu makos, solot viņām mūžīgu mīlestību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!