Foto: LETA

Valsts drošības dienests (VDD) šonedēļ kriminālvajāšanas sākšanai nodevis kriminālprocesu, kurā par nacionālā naida izraisīšanu un viltus ziņu izplatīšanu aizdomās tiek turēts Niks Endziņš.

Neminot personas identitāti, VDD informē, ka 11. maijā dienests lūdzis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret vienu personu saistībā ar publiski paustu aicinājumu iznīcināt konkrētas tautības cilvēkus un dezinformācijas izplatīšanu, kā rezultātā tika radīts satraukums sabiedrībā un traucēts valsts iestāžu darbs.

Kriminālprocess pret personu sākts šā gada 31. janvārī saskaņā ar Krimināllikuma 78. panta 2. daļu par darbību, kas vērsta uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu.

Minētā persona sociālajā tīklā "Facebook" šā gada 30. janvārī ievietoja videoierakstu, kurā aicināja likvidēt konkrētas tautības cilvēkus. Papildus persona šajā videoierakstā apgalvoja, ka Latvijā konstatēts pirmais saslimšanas gadījums ar "Covid-19", kas tobrīd neatbilda patiesībai.

VDD vērtējumā persona ar savu rīcību radīja sabiedrībā satraukumu un nedrošības sajūtu, kā arī būtiski traucēja par slimību profilaksi un kontroli atbildīgo iestāžu un amatpersonu darbu.

Ņemot vērā minētos apstākļus, VDD kriminālprocesa ietvaros personas veiktās darbības papildus kvalificēja saskaņā ar Krimināllikuma 231. panta 1. daļu par huligānismu, kā rezultātā ticis traucēts cilvēku miers un iestāžu darbība.

Rosinot pret personu uzsākt kriminālvajāšanu par minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu, VDD kriminālprocesa materiālus ir nodevis prokuratūrai.

Jau ziņots, ka sākotnēji Endziņu aizturēja un viņa lietu izmeklēja Valsts policija, kas vēlāk kriminālprocesu nodeva izmeklēšanai VDD.

Valsts policijas iepriekš izplatītajā preses paziņojumā, neminot personas vārdu, norādīts, ka par nacionālā un etniskā naida izraisīšanu sociālajos medijos 31.janvārī aizturēja 1997.gadā dzimušu vīrieti.

Policijas paziņojumā bija norādīts, ka 31. janvārī policija veica monitoringu sociālajos medijos un konstatēja kādas personas publicēto video, kurā, iespējams, tika minēta nepatiesa un etniskā naida kurinoša informācija. Par minēto faktu tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 78. panta 2. daļas, proti, par darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu un kas izdarītas automatizētā datu apstrādes sistēmā.

Minētajā video Endziņš apgalvoja, ka Latvijā ir nonācis pirmais ar jaunā koronavīrusu inficētais pacients. Tāpat viņš video sacīja, ka "vispār tos ķīniešus [cenzēts] vajadzētu likvidēt, to valsti vajag likvidēt, no tās valsts nekāds labums nav".

Par nacionālā un etniskā naida izraisīšanu Krimināllikumā paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Endziņš jau iepriekš ir nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā, proti, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā aiz slēgtām durvīm tiek skatīta krimināllieta, kurā viņš ir viens no trim apsūdzētajiem par viltus ziņu portāla uzturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!