Foto: Shutterstock
Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā tiek apsūdzēts kāds vīrietis par citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu un pēc tās personu grupā izdarītu līķa apgānīšanu un kurā vienlaicīgi tiesai jālemj jautājums par mirušas personas reabilitāciju par personu grupā izdarītu līķa apgānīšanu, portāls "Delfi" uzzināja Ģenerālprokuratūrā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai un par mirušā reabilitāciju krimināllietā starp apsūdzēto un cietušo kopīgas alkohola lietošanas laikā izcēlās konflikts, kā rezultātā apsūdzētais tīši vairākas reizes iesita cietušajam pa galvu. Ņemot vērā izdarīto sitienu skaitu pa dzīvībai svarīgu ķermeņa daļu – galvu –, apsūdzētais, apzinoties, ka viņa darbību rezultātā var iestāties cietušā nāve, atstāja viņu gulēt uz grīdas bez dzīvības pazīmēm.

Lai slēptu izdarīto slepkavību, apsūdzētais vīrietis vienojās ar citu personu, kas ir mirusi un lieta nodota tiesai mirušā reabilitācijai, par līķa apgānīšanu personu grupā, tas ir, ar dzīvoklī esošo zāģi atdalīja līķa abas rokas un vienu kāju. Pēc kā, lai slēptu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas pēdas, līķa atlikušo daļu noslēpa istabā esošajā skapī, kura durvis aizlīmēja ar līmlenti.

Apsūdzētajam tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Pirmstiesas kriminālprocesa izmeklēšanas laikā pret vienu personu, kura izdarīja līķa apgānīšanu personu grupā, kriminālprocess tika izbeigts daļā saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 377. panta 5. punktu. Ņemot vērā to, ka no mirušās personas tuviniekiem tika saņemts iesniegums par viņa reabilitāciju, lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu tika atcelts un turpināts kriminālprocess mirušās personas reabilitācijai.

Apsūdzētais vīrietis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 117. panta 5. punkta, savukārt pirmstiesas kriminālprocesā noskaidrots, ka persona, pret kuru turpinās kriminālprocess mirušā reabilitācijai, izdarīja noziedzīgu nodarījumu, par ko kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma 228. panta otrajā daļā. Par šādiem noziegumiem Krimināllikums paredz pat mūža ieslodzījumu.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!