Vīrietis, kurš Zolitūdes traģēdijā zaudējis savu sievu, trešdien Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā sev un diviem nepilngadīgajiem bērniem pieprasīja kopumā deviņu miljonu eiro morālā kaitējuma kompensāciju.

Vīrietis skaidroja, ka trīs miljoni eiro tiek prasīti katram cietušajam – viņam, viņa un bojā gājušās sievietes kopīgajam dēlam, kuram tobrīd bijuši divi gadi, kā arī bojā gājušās sievietes dēlam no viņas pirmās laulības, kuram traģēdijas brīdī bijuši 14 gadi.

Cietušais tiesai norādīja, ka par pašu nogruvumu pastāstīt neko nevarot, jo veikalā tajā brīdī nav bijis. Par to, ka sieva ir gājusi bojā, viņš uzzinājis no policijas. Traģēdijas dienā vīrietis uzzinājis par notikušo, kad devies mājās no darba.

Ierodoties dzīvesvietā, viņš tur sastapis abus dēlus, bet sievas neesot bijis. Viņa bija devusies uz veikalu, bet bērni gaidījuši mammu mājās. Cietušais vīrietis devies uz veikalu, kur pierakstījies pie policijas, bet naktī viņam zvanījuši policisti, skaidrojot, ka viņam nepieciešams ierasties liecības sniegšanai.

Otrajā dienā pēc nogruvuma glābēji gruvešos atraduši viņa sievas mirstīgās atliekas, liecina vīrieša tiesā teiktais.

Atbildot uz valsts aizstāvības uzturētāju jautājumiem par to, vai viņš pats pirms traģēdijas apmeklējis lielveikalu, vīrietis atbildēja apstiprinoši. Vienlaikus viņš norādīja, ka neko neikdienišķu un neparastu veikala darbībā viņš nebija manījis. Tajos brīžos, kad viņš atradies veikalā, ne reizi neesot arī skanējusi trauksmes signalizācija.

No vīrieša stāstītā izriet, ka saistībā ar sievas zaudējumu abi dēli katrs saņem 711 eiro pabalstu.

No advokāta Oskara Rodes jautājumiem cietušajam vīrietim izriet, ka pabalstus caur Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūru cietušajiem dēliem izmaksā "Maxima".

Savukārt kāda cita par cietušo atzītā sieviete tiesā liecināja, ka viņai traģēdijā bojā gājis brālis. Cietusī tiesā pieteica morālā kaitējuma kompensāciju 50 000 eiro apmērā. Viņa stāstīja, ka traģēdijas brīdī veikalā neatradās.

Viņa par notikušo uzzinājusi no vīra mātes, tāpat vīra māte viņai pastāstījusi, ka viņas brālis gājis bojā, jo tobrīd šī informācija bijusi publicēta internetā. Sieviete tiesā skaidroja, ka viņa citās dienās arī gājusi šajā veikalā, taču to nav apmeklējusi bieži, jo pati nedzīvo Rīgā.

Veikalā viņa neesot manījusi kādas dīvainas lietas darba norisē, taču manījusi, ka iekaramie griesti no sienas atvirzījušies kādus četrus centimetrus, un uz tiem bijuši redzami dzelteni pleķi, kas liecinājis, ka no griestiem tecējis ūdens.

Šos defektus cietusī redzējusi 2013. gada vasarā. Cietušās bojā gājušais brālis bijis "Maxima" darbinieks, kas strādājis veikala alkohola nodaļā. Defekti griestos bijuši piena nodaļā. Viņas nosauktos defektus, brālis neesot komentējis, kā arī par darba apstākļiem viņš māsai nav stāstījis. Brālis gan minējis, ka reiz darba laikā ieslēgusies trauksmes signalizācija. Tas noticis brīdī, kad noplūduši griesti.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!