Foto: Publicitātes foto

Auto markas "Volkswagen" tirgotāju karteli Konkurences padomei (KP), visticamāk, izdevies atklāt 2012.gadā sāktā "Volkswagen" importētāja Baltijas valstīs "Moller Baltic Import" ("Moller") un "Volkswagen" tirgotāja SIA "Auto Īle un Herbst" tiesvedības procesā.

KP vadītāja Skaidrīte Ābrama otrdien žurnālistiem neatklāja uzņēmumu, kurš konkurences uzraugam ziņojis par vairāku "Volkswagen" automašīnu tirgotāju konkurences pārkāpumiem, kā rezultātā sešiem uzņēmumiem - SIA "SD Autocentrs", SIA "Ripo Autocentrs", SIA "Moller Auto Krasta", SIA "Moller Auto Ventspils", SIA "Moller Auto Latvia" un "Volkswagen" importētājam Baltijas valstīs SE "Moller Baltic Import" - par dalību pārkāpumā KP piemēroja naudas sodu kopumā 7 635 183 eiro apmērā.

KP norādījusi, ka tās rīcībā nonāca informācija, kas norādīja uz vairākiem iespējamiem Konkurences likuma pārkāpumiem jaunu "Volkswagen" markas automašīnu izplatīšanas tīklā, tostarp attiecībā uz aizliegtām vienošanām publiskajos vai privātajos iepirkumos. KP konstatējusi, ka tirgotāji pārkāpuši Konkurences likumu laika posmā no 2007.gada 19.septembra līdz 2012.gada 26.martam.

Tieši 2012.gada 26.martā pēc "Moller" līguma uzteikuma "Auto īle un Herbst" pārtrauca tirgot "Volkswagen" vieglās automašīnas un starp abiem uzņēmumiem sākās tiesvedība.

"Auto Īle un Herbst" īpašnieks Māris Īle ne noliedzis, ne apstiprinājis, ka viņa uzņēmums būtu ziņojis par citu uzņēmumu pārkāpumiem. Īle atzinis, ka tiesvedības laikā starp "Moller" un "Auto Īle un Herbst" Īles uzņēmums norādījis uz vairākiem pārkāpumiem "Moller" darbībā, bet neprecizēja kādiem.

"KP ņēma vērā "Auto Īle un Herbst" teikto par pārkāpumiem un sāka pētīt. Šīs lietas izpētē KP pārbaudīja arī "Auto Īle un Herbst"," apliecinājis Īle, bet no plašākiem komentāriem atturējies.

Arī "Auto Īle un Herbst" juriste Ieva Azanda atteikusies sniegt plašākus komentārus par KP lēmumu sodīt "Volkswagen" tirgotāju karteli, bet viņa piebildusi, ka šim KP lēmumam nav tiešas saistības ar "Moller" un "Auto Īle un Herbst" tiesvedību. "KP lēmums ir "Moller" darbības vērtējuma rezultāts," piebildusi Azanda.

Jau ziņots, ka "Moller" lauzis līgumu ar "Auto Īle un Herbst" par "Volkswagen" vieglo auto tirdzniecību Latvijā. Tirdzniecība bija pārtraukta 2012.gada 26.martā. "Moller" līgumu par vieglo "Volkswagen" automašīnu tirdzniecību lauza, jo importētājs uzskatīja, ka dīleris nodarbojies ar nelegālu reeksportu lielos apmēros.

Drīz pēc tam sākās tiesvedība starp abiem uzņēmumiem un "Auto Īle un Herbst" no "Moller" prasīja piedzīt 150 000 latu (213 431 eiro). Savukārt 2014.gada septembrī tiesvedība starp uzņēmumiem noslēdzās ar izlīgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!