Rīgas centra rajona tiesā izskatot krimināllietu, kurā saistībā ar Valsts kancelejas atpūtas kompleksa būvi dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā apsūdzēts bijušais Valsts kancelejas direktora vietnieks saimnieciskajās lietās Tālivaldis Zamozdiks, prokurors šajā lietā tiesājamam pieprasīja piespriest brīvības atņemšanu uz trīs gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.
Krimināllietā ir pieteikta arī Finanšu ministrijas civilprasība 49 782 latu apmērā, un prokurors no tiesājamā šo summu lūdza piedzīt.

Prokurors Mārcis Viļums tiesu debatēs sacīja, ka Zamozdika vaina ir pierādīta. Pēc prokurora domām, Zamozdiks rīkojies patvaļīgi. Viļums pauda viedokli: labāk būtu atzīt, ka atpūtas kompleksa izveide bija kļūda, nevis novelt visu vainu uz Valsts kancelejas vadību.

"Zamozdiks varbūt domāja, ka pēc atpūtas centra izveides dzirdēs daudz labu vārdu no kancelejas darbiniekiem, taču jāatceras, ka Valsts kanceleja nav viņa māja un tā nebija viņa nopelnītā nauda, kas tika izlietota," savu viedokli pauda prokurors. Viļums lūdza tiesu ar spriedumu šajā lietā pierādīt, ka valstī likumi ir rakstīti tādēļ, lai tos pildītu, un tie, kas pārkāpj likumu, saņem sodu.

Zamozdika advokāts Juris Grīnvalds savukārt lūdza viņa aizstāvamo attaisnot nozieguma sastāva trūkuma dēļ. Advokāts arī norādīja, ka krimināllietas izmeklēšanas laikā nav noskaidroti vairāki būtiski fakti.

Piemēram, krimināllietas materiālos Zamozdiks visu laiku tiek dēvēts par Valsts kancelejas direktora vietnieku saimnieciskajos jautājumos, taču neesot neviena dokumenta, kas apstiprinātu viņa iecelšanu šādā amatā. Zamozdika ieņemamais amats bijis Saimnieciskā departamenta direktors, norādīja advokāts.

Pats Zamozdiks pēdējā vārdā tiesai norādīja, ka viņš slimo ar hronisku hipertoniju un jebkurš ārsts tiesai apliecināšot, ka viņam kategoriski nav ieteicams uzturēties karstās pirtīs un tamlīdzīgās vietās. "Tad kāda man var būt personīgā ieinteresētība būvēt pirti, kurā es pats nekad neiešu?" retoriski jautāja Zamozdiks.

Tiesājamais sacīja, ka viņš strādājis pietiekami prestižā vietā un saņēmis pietiekami labu atalgojumu, lai desmit reizes pārdomātu, pirms ko uzsāktu darīt. "Es saņēmu apmēram 1000 latus mēnesī, kas ir pilnīgi pietiekoši, lai nosegtu jebkādu materiālu ieinteresētību," savu viedokli pauda Zamozdiks.

Viņš sacīja, ka pakļausies jebkādam tiesas spriedumam, bet lūdza tiesu lietu vērtēt ļoti uzmanīgi.

Spriedums šajā lietā tiks paziņots 8.maijā.

Valsts kancelejas atpūtas kompleksa būve maksāja aptuveni 50 000 latu, un saistībā ar kompleksa būvi no amata tika atbrīvots bijušais Valsts kancelejas direktors Alvis Vītols. No amata tika atbrīvots arī Zamozdiks, viņa ieņemamo amatu likvidēja.

Savukārt prokuratūra 2000.gada novembrī ierosināja krimināllietu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nelikumīgi izlietojot valsts budžeta līdzekļus atpūtas kompleksa izbūvei, ar ko valsts budžetam nodarīts mantisks zaudējums lielā apmērā.

Zamozdikam apsūdzība uzrādīta pēc Kriminālkodeksa 162.panta 2.daļas - par varas vai dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tai bijušas smagas sekas. Ja personu atzīst par vainīgu, pēc minētā Kriminālkodeksa panta to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz astoņiem gadiem.

Zamozdikam piemērots drošības līdzeklis - paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!