Foto: Scanpix
Priestera Pāvela Zeiļas un vēl divu vīriešu krimināllietā cietušais ar saviem pāridarītājiem – diviem padzīvojušiem vīriešiem virs 60 gadu vecuma vārdā Pēteris un Aivars iepazinies autoostā. Pāridarītāji cietušajam devuši gan naudu, gan cigaretes, piektdienas vakarā vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Kā norāda raidījums, cietušais vīrietis uzaudzis "sistēmā". Proti, teju visu savu mūžu pavadījis bērnunamos un pansionātos. Lai gan cietušajam konstatēta garīgā atpalicība, rīcībspēja viņam nav atņemta.

Cietušais raidījumam atklāja, kā viss noticis: "Viņi teica: "Ui, cik smuks puisītis. Es gan paņemšu pie sevīm." Un viņi paņēma mani pie sevīm. Uzveda augšā uz istabiņu, lika ģērbties nost un lika to darīties."

Kā pauda cietušais, pāridarītājs Aivars viņam par notikušo licis klusēt. Abi pāridarītāji cietušajam devuši gan naudu – piecus eiro, gan cigaretes.

Kā klāsta LTV, cietušais puisis sākumā pat īsti nav sapratis, ka ar viņu tiek darīts kas pretlikumīgs.

Pāridarītāji nokārtojuši, ka viņš tiek izrakstīts no pansionāta un pārceļas pie viņiem uz pastāvīgu dzīvi. Tad sākuši "tirgot" citām personām. Tostarp arī pie mācītāja, kura vārdu cietušais nav zinājis, bet pēc attēla atpazina, ka tas bijis Zeiļa. Puisis uz Latgali vests ar vilcienu.

Cietušais puisis LTV norādīja, ka Zeiļa Pēterim devis kukuļnaudu, par kuru solījis nopirkt apģērbu, taču tā arī tas nav izdarīts.

No gūsta puisim izdevās atbrīvoties tikai pēc tam, kad viņš par notikušo pastāstīja savam bērnunama laika draugam. Draugs par notiekošo informēja kādu nevalstisko organizāciju, kas vērsās policijā.

Ziņots, ka piektdien, 22. februārī, Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļa ir nodevusi prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai kriminālprocesu, kurā par cilvēku tirdzniecību un seksuālu vardarbību pret divām personām, izmantojot to bezpalīdzības stāvokli, aizdomās tiek turēts Rēzeknes-Aglonas diecēzes priesteris Zeiļa un divi citi vīrieši.

Tāpat vēstīts, ka pērn Valsts policijas ONAP izmeklētāji saņēma informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas, par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši kādu bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem. 2018. gada 13. augustā ONAP sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 154.1 panta 2. daļas un Krimināllikuma 160. panta 5. daļas, kā arī pērnā gada augusta beigās Rīgā un Rēzeknē kopumā aizturēja trīs personas – 1945. gadā, 1955. gadā un 1958. gadā dzimušus vīriešus.

Toreiz portāls "Delfi", atsaucoties uz savā rīcībā esošu informāciju, ziņoja, ka lietā aizturēts un vēlāk apcietināts priesteris Zeiļa, bet otra lietā aizturētā persona ir nu jau bijušais sociālā aprūpes centra (SAC) "Rīga" filiāles aprūpētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!