Aizvadītajos Ziemassvētkos ugunsdzēsēji devušies uz 161 izsaukumu, no kuriem 85 bijuši ugunsgrēki, bet 76 reizes ugunsdzēsēji veikuši glābšanas darbus, palīdzot, gan iedzīvotājiem, gan citiem operatīvajiem dienestiem, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.
Ugunsgrēkos gāja bojā pieci cilvēki, vēl deviņi guva traumas, bet piecus - ugunsdzēsēji izglāba. Visbiežāk ugunsgrēki izcēlušies smēķēšanas dēļ, to nereti veicinājusi pārmērīga alkohola lietošana. Daudzus pievīla apkures ierīces, jo saimnieki laikus nebija gādājuši, lai tīri būtu skursteņi un salabotas krāsnis.

Piektdien 23.decembrī tika reģistrēti 22 ugunsgrēki, kuros gāja bojā viens cilvēks un divi cieta. Rīgā, Tvaiku ielā divstāvu dzīvojamā mājā vienā no dzīvokļiem dega galds. Kā stāstīja kaimiņi, dzīvokļa saimniece, 77 gadus veca sieviete, svinējusi svētkus, lietojot alkoholu. Kad viesi aizgāja prom, saimniece devās gulēt, atstājot uz galda nenodzēstu sveci. Par laimi kaimiņi savlaicīgi pamanīja dūmus un izsauca ugunsdzēsējus.

Sestdien 24.decembrī reģistrēti 29 ugunsgrēki, kuros gāja bojā divi cilvēki, cieta – pieci un trīs cilvēkus ugunsdzēsēji izglāba. Madonas rajona Mētrienas pagastā dega dzīvojamā māja. Kad ieradās ugunsdzēsēji puse no mājas bija nodegusi, un liesmas pārsviedušās uz ēkas otru pusi. Klātesošie teica, ka degošajā mājas pusē atrodas vīrietis un sieviete, kuri jau vairākas dienas lietojot alkoholu. Vīrietis daudz smēķējot, nereti arī gultā. Šis ieradums šoreiz prasīja divu cilvēku dzīvības.

Svētdien 25.decembrī notika 17 ugunsgrēki, kuros dzīvību zaudēja divi cilvēki, vēl divi - cieta un divi - izglābti. Rīgā, Kleistu ielā divstāvu mājā agri no rīta pirmajā stāvā dega dīvāns un lupatas kopumā 6 kvadrātmetru platībā. No sadūmotās telpas glābēji izvilka sievieti un divus vīriešus, no kuriem vienu mediķiem vairs neizdevās glābt. Kā stāstīja kaimiņi, šajā dzīvoklī regulāri notikušas iedzeršanas. Arī šajā reizē nelaimē vainojama neuzmanīga rīcība ar uguni alkohola reibumā. Savukārt Rīgas rajona Babītes pagastā ugunsgrēkā bojā gāja 63 gadus veca sieviete. Dzīvoklī bija atslēgta elektrība, tādēļ telpu apgaismošanai izmantoja sveces. Dzīvokļa saimniece tās bija atstājusi bez uzraudzības. Par šo neuzmanību nācās samaksāt ar dzīvību.

Pirmndien 26.decembrī reģistrēti 17 ugunsgrēki. Trijos gadījumos vainojamas apkures sistēmas. Jelgavas rajona Ozolniekos dega divstāvu dzīvojamā māja - ugunsgrēka iemesls bija nepareizi izbūvēts dūmvads. Savukārt Ludzā Fr.Kempa ielā un Rīgā Daugavpils ielā ugunsgrēka iemesls bija neiztīrītie dūmvadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!