Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Ludzas rajona nodaļas vadītāja Vjačeslava Liscova slepkavībā apsūdzēto Ernestu Žildi tuvākajā laikā paredzēts izsludināt starptautiskajā meklēšanā, jo Rīgas Centra rajona tiesa trešdien nolēma viņam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu.
Lēmums par Žildes izsludināšanu starptautiskajā meklēšanā jāpieņem prokuratūrai. Prokurors Igors Jupatovs pēc tiesas sēdes norādīja, ka viņš lēmumus par Žildes izsludināšanu meklēšanā un viņam piemēroto drošības līdzekli apcietinājumu nosūtīs interpolam un Organizētās noziedzības apkarošanas birojam, kas nodarbosies ar Žildes meklēšanu. Viņš norādīja, ka Žildes izsludināšana meklēšanā, visticamāk, notiks ceturtdien. Žilde dzimis 1976. gadā.

Lieta par slepkavības izpildīšanu izdalīta atsevišķi no lietas par slepkavības organizēšanu. Lietu par slepkavības organizēšanu un tās motīviem turpina izmeklēt Organizētās noziedzības apkarošanas birojs. Žilde tiek turēts aizdomās par vēl vienas slepkavības izpildīšanu Daugavpilī.

Krimināllikums par profesionālos pienākumus pildījušas personas slepkavību paredz mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no piecpadsmit līdz divdesmit gadiem, kā arī nāvessodu, kuru Latvijā šobrīd nepiemēro.

Liscovu 2001.gada 14.jūnijā nošāva Ludzas centrā, kad viņš devās uz darbu, un jau sākotnēji kā viena no slepkavības versijām tika minēta viņa aktīvā cīņa pret kontrabandu Latgalē. Liscova slepkavība izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā, un valsts augstākās amatpersonas uzņēmās personīgu atbildību par tās izmeklēšanu.

Gadu pēc slepkavības izmeklēšanas policija apliecināja, ka guvusi apstiprinājumu nozieguma saistībai ar nelegālo biznesu Latgalē - akcizēto preču kontrabandu, kā arī noskaidrojusi iespējamos slepkavas.

Policija atrada automašīnu, ar kuru Liscova slepkava braucis slepkavības dienā, un noskaidroja to cilvēku personības, kas šo automašīnu slepkavības dienā lietoja. Policija arī noskaidroja, ka Liscova slepkavības ierocis izmantots vairāku citu noziegumu izdarīšanā.

Šā gada sākumā policija Liscova slepkavības izmeklēšanas ietvaros Rīgā, garāžu kooperatīvā "Ātrums" Platajā ielā 12, atklāja pēdējo gadu lielāko nelegālo munīcijas un sprāgstvielu noliktavu. Saistībā ar noliktavas atklāšanu policija arī aizturēja trīs kriminālās autoritātes. Divi no viņiem apcietināti, bet vienam piespriests drošības līdzeklis policijas uzraudzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!