Foto: NTZ
Specializētās vairāku nozaru prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā kāda uzņēmuma valdes loceklis apsūdzēts par Šlokenbekas Dzirnavu ezera un Slocenes upes piesārņošanu ar kaitīgām vielām, kas izraisījusi smagas sekas, portālam "Delfi" pastāstīja Ģenerālprokuratūrā.

Prokuratūras ieskatā uzņēmuma valdes loceklis bija atbildīgs par uzņēmuma darbības tiesiskumu, kā arī vides aizsardzības prasību izpildi.

Apsūdzētā vārdu prokuratūra neatklāj, tomēr LETA iepriekš ziņoja, ka aizdomās tiek turēts "Tukuma ūdens" darbinieks, un šajā uzņēmumā ir tikai viens valdes loceklis - Ainārs Feldmanis. Feldmanis iepriekš aģentūrai LETA atzina, ka viens "Tukuma ūdens" darbinieks ir atzīts par aizdomās turēto lietā par Šlokenbekas dzirnavezera un Slocenes upes piesārņošanu, bet sīkākus komentārus sniegt atteicās.

Iepriekš ziņots, ka 2015. gada jūlijā Šlokenbekas dzirnavezerā un Slocenes upē konstatēts nezināmas izcelsmes piesārņojums, kas izraisījis zivju masveida bojāeju.

Izmeklēšanā Valsts policija noskaidrojusi, ka Šlokenbekas dzirnavezerā un Slocenes upē konstatētā piesārņojuma cēlonis bija SIA "Tukuma ūdens" piederošo notekūdeņu attīrīšanas iekārtu "Tīle" novadītie neattīrītie notekūdeņi – vairāk nekā 31 000 kubikmetri, kas izraisīja vairāku tūkstošu zivju bojāeju skābekļa trūkuma dēļ.

Par aizdomās turēto kriminālprocesā policija atzina vienu personu, kas saistīta ar minēto uzņēmumu, un konstatēja, ka valstij nodarītais kaitējums ir vairāk nekā deviņi tūkstoši eiro, kā arī ticis nodarīts būtisks kaitējums videi.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētā persona ilgstoši neveica efektīvus pasākumus, lai kāda sabiedrība regulāri un būtiski nepārkāpj līguma nosacījumus.

2015. gada jūnijā un jūlijā, apsekojot uzņēmumam piederošās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, uzņēmuma valdes loceklis konstatējis, ka tām bija radušies darbības traucējumi – samazināta skābekļa daudzums attīrīšanas iekārtas kamerās, aktīvās dūņas pelēkā krāsā un nepatīkama smaka. Notekūdeņu attīrīšanas iekārtās gājušas bojā aktīvas dūņas un nav ticis nodrošināts piesārņojošās darbības atļaujā noteiktais paliekošā fosfora procentuālais samazinājums. Slocenes upe bija iekrāsojusies pelēkā krāsā.

Apsūdzētā persona nebija informējusi Valsts vides dienestu par kaitējumu videi. Tāpat minētā persona nebija veikusi nepieciešamos neatliekamos un sanācijas pasākumus Slocenes upē, kā arī pieļāvusi, ka laika posmā no 2015. gada 7. jūlija līdz 2015. gada 17. jūlijam notekūdeņu attīrīšanas iekārtas novadījušas Slocenes upē nepietiekoši attīrītus notekūdeņus. Šādas darbība izraisījušas zivju masveida bojāeju Slocenes upē un Šlokenbekas Dzirnavu ezerā, uzskata apsūdzība.

Apsūdzētā persona radījusi ievērojamu apdraudējumu ūdens videi un nodarījusi mantisku zaudējumu valstij 9 401,03 eiro apmērā. Savukārt Engures novada domei nodarīti zaudējumi 220,90 eiro apmērā, bet Tukuma novada domei nodarītie zaudējumi lēšami 30 797,86 eiro apmērā.

Apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 102. panta 3. daļas – par iekšējo ūdeņu piesārņošanu ar bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, ja tas izraisījis smagas sekas. Par to Krimināllikumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem.

Krimināllieta izskatīšanai nodota Tukuma rajona tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!