Foto: LETA

Tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā atsevišķiem lieciniekiem piemēros piespiedu atvešanu uz sēdi.

Otrdien uz tiesas sēdi no septiņiem aicinātajiem lieciniekiem ieradušies bija vien divi. Tiesas sēdes beigās prokurors Kaspars Cakuls tiesā skaidroja, ka visas šodien uz sēdi aicinātās personas saņēmušas tiesas pavēsti, bet nav informējušas tiesu par savas neierašanās iemesliem. Tāpēc prokurors pieteica lūgumu lieciniekiem, kas nav ieradušies uz sēdi, neziņojot tiesai, piemērot piespiedu atvešanu.

Atbildot uz prokurora lūgumu, tiesa norādīja, ka tuvākajās sēdēs par atsevišķu līdz šim aicināto, bet neieradušos personu piespiedu atvešanu tiesa lemšot masveidā.

Kriminālprocesa likums paredz, ka personu uz pratināšanu aicina ar pavēsti vai citādā veidā, informējot, kas un kādā lietā aicina sniegt liecību, kā arī par neierašanās sekām.

Likums noteic, ka lieciniekam vai ekspertam, kas nav ieradies uz tiesas sēdi neattaisnojoša iemesla dēļ, piemēro procesuālās sankcijas. Lieciniekam var piemērot arī piespiedu atvešanu.

Procesuālo sankciju veidi sevī ietver brīdinājumu, piespiedu naudu un izraidīšanu no tiesas sēžu zāles.

Procesuālās sankcijas piemērošana neatbrīvo personu no procesuālā pienākuma izpildīšanas, kā arī neizslēdz iespēju piemērot likumā paredzētos procesuālos piespiedu līdzekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!