Foto: LETA

Zolitūdes traģēdijā bojāgājusī veikala "Maxima" darbiniece savai ģimenei bija stāstījusi gan par signalizāciju, kas veikalā skanējusi bez jebkāda iemesla, gan arī par ģērbtuvēs un noliktavā tekošo ūdeni, informēja tiesā.

"Meita man stāstīja gan par to, ka veikalā bieži strādājusi signalizācija, gan par to, ka ūdens tecējis telpā, kur stāv preces. Viņa nezināja, kālab tā ir, tikai sacīja, ka viss ir pārejoši. Es gan teicu, lai viņa par to sūdzas administrācijai," tiesā liecināja bojāgājušās sievietes māte, kura no vainīgajām personām vēlas saņemt 150 000 eiro lielu morālo kompensāciju.

Sievietes meita Priedaines ielas "Maximā" esot strādājusi kopš veikala atvēršanas. Liktenīgajā vakarā viņai maiņa bijusi līdz plkst.17. "Tajā dienā viņa jau bija ceļā uz mājām, gaidīja pie kases," stāstīja sievietes māte.

Par to, ka veikalam iebrucis jumts, viņa izdzirdējusi pa radio. "Sāku zvanīt slimnīcām, bet nekur nekādas atbildes nebija. Pie manis bija atbraukusi māsa un mēs visu nakti zvanījām. Tad sešos no rīta man zvanīja policija, sacīja, ka jābrauc atpazīt. Es pati to nevarēju izdarīt, brauca otras meitas vīrs," stāstīja cietusī.

Bojāgājušās "Maxima" darbinieces māsa, kas arī pieteikusi 150 000 eiro lielu morālo kompensāciju, sacīja, ka traģēdijas vakarā atradusies mājās. Viņai zvanījis vīrs, kurš par nelaimi bija dzirdējis pa radio. "Viņš man piezvanīja un teica - tur, kur strādāja tava māsa, ir sabrucis," liecināja cietusī. Viņa sacīja, ka neesot bijusi spējīga braukt atpazīt mirušo māsu, tālab uz morgu devies viņas vīrs.

Savukārt, atbildot uz kādas citas cietušās uzdoto jautājumu par to, vai bojā gājusī sieviete netika stāstījusi par instruktāžu un evakuācijas mācībām "Maximā", atbildēja, ka māsa viņai stāstījusi tikai par to, ka ģērbtuvē regulāri pa sienām tek ūdens.

Savukārt civilvīram bojā gājusī "Maximas" darbiniece stāstījusi gan par ģērbtuvē tekošo ūdeni, gan par bez iemesla skanošo signalizāciju. "Viņa man stāstīja, ka reizē, kad veikalā strādājusi signalizācija, darbiniekiem pateikts, lai turpina strādāt," sacīja cietušais civilvīrs, kuram kā celtniekam neesot licies pieņemami, ka tādos apstākļos ir jāstrādā.

Par traģēdiju viņam pavēstījusi sievietes māsa. Vīrietis zvanījis civilsievai, bet viņa nav atbildējusi. "Tad braucu uz notikuma vietu. Mājās devos ap četriem rītā, visu laiku centos viņu sazvanīt," stāstīja vīrietis. "Vēlāk no viņas telefona zvanīja policija. Bija skaidrs, ka viņa ir gājusi bojā," viņš sacīja. Vīrietis uztur materiālo kompensāciju 155 latu (220,55 eiro) apmērā par sabojātajām civilsievas mantām un morālo kompensāciju 70 miljonu apmērā.

Morālās kompensācijas 70 miljonu eiro apmērā pieteica arī vairāki citi cietušie, kas traģēdijā zaudējuši tuviniekus. Starp viņiem bija kāda sieviete, kas traģēdijā zaudējusi vienīgo dēlu un apgādnieku. "Viņš bija taksometra vadītājs. Automašīnai bija izdegusi lampiņa, viņš iegāja "Maximā" to nopirkt un izdzisa uz mūžu," sacīja sieviete.

Vēl septiņi cietušie, kas pieprasīja šāda apmēra kompensāciju, uz sēdi ieradušies nebija, bet kompensācijas apjomu tiesai nolasīja viņu pārstāvis zvērināts advokāts Aldis Gobzems.

Uz sēdi nebija ieradies arī kāds Maskavā dzīvojošs vīrietis, kurš nelaimē zaudējis māti. "Šodien aprit 62 gadi, kopš traģēdijā bojā gājusī sieviete ir laidusi viņu pasaulē, tāpēc viņam šīs sēdes dēļ ir papildu pārdzīvojumi," norādīja viņa pārstāvis zvērināts advokāts Lauris Brikmanis. Cietušais prasa kompensāciju 10 miljonu eiro apmērā.

Jau vēstīja, ka ceturtdien Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa turpināja uzklausīt Zolitūdes traģēdijā cietušo liecības. Par cietušajiem Zolitūdes traģēdijas krimināllietā atzītas 268 personas. Cietušo nopratināšana šajā lietā sākās 13.aprīlī un tā turpināsies līdz rudenim.

Nākamā sēde šajā lietā paredzēta nākamnedēļ, 14. jūnijā, plkst.10. Tā notiks Administratīvā rajona tiesas Rīgas tiesu namā.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" 2013. gada 21. novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!