Gadījumā, ja Zolitūdes traģēdijas lietā apsūdzētās - SIA "Maxima Latvija" darba aizsardzības speciāliste Inna Šuvajeva un Rīgas būvvaldes darbinieces Marika Treija un Aija Meļņikova - neieradīsies uz nākamajām tiesas sēdēm, advokāts Aldis Gobzems cietušo vārdā varētu tiesā pieteikt lūgumu grozīt viņām drošības līdzekli.

Viņš norādīja, ka lūgs grozīt drošības līdzekli uz apcietinājumu, jo tādā veidā tā būs "visdrošākā vieta, kur viņas varētu uzturēties 24 stundas diennaktī". Gobzems atsaucas uz "Maxima" darbinieces Innas Šuvajevas advokātes pausto, ka drošības apdraudējumu dēļ sieviete uz tiesas sēdi neieradīsies. Tomēr advokāte par to informējusi tiesu, lūdzot risināt šo jautājumu pirms sēdes, lai lietas izskatīšana neievelkas.

Gobzems savā "Facebook" kontā raksta, ka "viņam ir risinājums". "Kriminālprocesā ir tāds institūts - drošības līdzeklis apcietinājums. Šis līdzeklis saistīts tieši ar drošību un piemērojams, ja apsūdzētais kavē lietas virzību. Ja jau "Maximas" darbiniece Šuvajeva tik ļoti baidās par savu drošību, ka tas ir pamats kavēt Zolitūdes krimināllietas izskatīšanu, tad visdrošāk Šuvajeva varēs justies 24 stundas apsargātā teritorijā, izmantojot drošības līdzekļa apcietinājuma sniegtās privilēģijas," raksta advokāts.

"Domāju, ka šāds procesuāls lūgums pašlaik ir neizbēgams," viņš piebilda.

Trim Zolitūdes traģēdijas lietā apsūdzētajām - Šuvajevai, kā arī Treijai un Meļņikovai - esot bijuši slepkavības draudi, tāpēc Valsts policija sākusi izmeklēšanu, taču sīkāku informāciju nesniedz, vēsta Latvijas Televīzija.

"Es varu apstiprināt to, ka ir sākts kriminālprocess par gatavošanos izdarīt trīs personu, tai skaitā manas aizstāvamās Innas Šuvajevas, slepkavību. Par šo apstākli mēs uzzinājām pērn pirms Ziemassvētkiem, kad policijas darbinieki bija izsaukuši viņu pie sevis un paziņoja, ka viņiem ir informācija par iespējamo gatavošanos izdarīt viņas slepkavību. (..) Tad viņa tika apsargāta no policijas puses zināmu laiku, un viņai bija norādīts, ka apdraudējums saistīts ar viņas dalību Zolitūdes traģēdijas lietā," stāstījusi Šuvajevas advokāte.

Šuvajeva Zolitūdes lietā ir apsūdzēta par darba aizsardzību reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpšanu, kas izraisījusi miesas bojājumus un cilvēku nāvi. Pēc viņas advokātes teiktā, pati personīgi Šuvajeva draudus nav saņēmusi un par iespējamu apdraudējumu savai dzīvībai uzzinājusi tikai no policijas. Kurš un kādēļ varētu organizēt viņas slepkavību, Šuvajevai neesot versiju, un arī policija neko vairāk neesot izpaudusi. Sāktajā krimināllietā viņa un pārējās divas sievietes ir klasificētas kā cietušās.

Informēta par šo gadījumu ir arī Zolitūdes traģēdijas lietas tiesnese Dzintra Zemitāne, kura uzskata - ja draudi apsūdzētajām saistīti ar viņu dalību Zolitūdes lietā, šis jautājums būs jāskata nākamajā sēdē. "Ja šīs abas lietas būs saistītas, tad viennozīmīgi, protams, ietekme var būt. (..) Acīmredzot, tad būs jālemj par to, vai šinī procesā ir jālemj bez viņu klātbūtnes, vai ir procesuālā aizsardzība," teica Zemitāne.

Šuvajevas advokāte pagaidām negrasās lūgt nodrošināt procesuālo aizsardzību savai klientei, tomēr viņa ir vērsusies pie tiesas ar lūgumu turpmākās sēdes noturēt bez Šuvajevas. Advokāte ir pārliecināta, ka pat bez draudiem apsūdzētā dzīvībai likums to pieļauj, kam gan iebilst viena no lietas tiesnesēm. Šuvajevas advokāte norādīja, ka viņas kliente noteikti nedosies uz tiesas sēdi savas drošības dēļ.

Zolitūdes lietas vadošais tiesnesis Erlens Ernstons gan advokāti informējis, ka apsūdzētajai Šuvajevai nākamajā sēdē, kas paredzēta 1.martā, ir jāierodas un tad arī tiks lemts par viņas turpmāko dalību tiesas procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!