Foto: LETA
Tiesā trešdien iesniegts pirmais prasības pieteikums, kurā tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijā par cietušajiem atzītie prasa no "Hofburga Zolitūde" apdrošinātāja – "AIG Europe Limited" Nīderlandes filiāles – piedzīt 2 miljonus eiro par labu katra bojā gājušā ģimenei, portālam "Delfi" pastāstīja vairāku desmitu Zolitūdes traģēdijā cietušo advokāts Aldis Gobzems.

Advokāts skaidroja, ka šāds solis sperts, jo ""Homburg Zolitūde" izvairās no atbildības un faktiski ir atbrīvojusies no visas mantas, lai nebūtu jāatbild cietušo priekšā".

"Šodien esmu parakstījis pirmo no potenciāli daudzajiem prasības pieteikumiem pret sagruvušās ēkas bijušā īpašnieka un tagad "tukšas" kompānijas "Homburg" apdrošinātāju "AIG Europe Limited" Nīderlandes filiāli par apdrošināšanas atlīdzības par morālo kaitējumu piedziņu," stāstīja Gobzems.

Pirmā tiesā iesniegtā prasība ir par 2 miljoniem eiro "uz viena bojāgājušā ģimeni". Advokāts teica, ka šī ir pirmā šāda prasība, kas iesniegta tiesā, bet pēc tam sekos nākamās prasības citu viņa klientu vārdā.

Jau vēstīts, ka Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, 2013. gada 21. novembrī bojā gāja 54 cilvēki.

"Maxima Latvija" ar daļu no Zolitūdes traģēdijā cietušajiem pērn panāca vienošanos, kas paredz, ka katra bojā gājušā ģimene saņems 100 000 eiro.

Pirmie, kas parakstījuši uzņēmuma un cietušo vienošanos par katru bojā gājušo izmaksāt 100 000, ir ģimenes, kuras pārstāv Gobzems.

Viņš iepriekš preses konferencē norādīja, ka viņa kā Zolitūdes traģēdijā cietušo pārstāvja pienākums ir aizstāvēt savus klientus un meklēt veidus, kā tiem palīdzēt. Izlīgums paredz, ka katra bojāgājušā ģimene, tostarp glābēju ģimenes, saņems 100 000 eiro, sacīja Gobzems, piemetinot, ka naudas izmaksa sākta uzriez pēc vienošanās parakstīšanas.

Šā gada janvāra beigās vienošanos ar uzņēmumu "Maxima Latvija" par 100 000 eiro izmaksu bija parakstījuši vismaz 32 Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo tuvinieki, bet jūnija izskaņā tiesās iesniegtie pieteikumi liecināja, ka vienošanos parakstījuši jau 49 bojā gājušo tuvinieki. Pēc vienošanās parakstīšanas tuvinieku juristi civillietās vērsušies ar pieteikumu, lūdzot izbeigt tiesvedību daļā pret "Maxima Latvija" un "Tineo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!