Foto: LETA

Ugunsgrēks, kas notika jumta būvdarbu laikā uz lielveikala "Maxima" jumta, bija skāris aptuveni 150 kvadrātmetrus, bet pēc tā bojātie materiāli tika nomainīti, savukārt betona konstrukcijas liesmas nebija bojājušas, otrdien Zolitūdes traģēdijas krimināllietā Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā liecināja objektā strādājošā apakšuzņēmēja "Tomex" pārstāvis Aleksejs Tomko.

Ugunsgrēks noticis 2011. gada augusta sākumā, atminējās Tomko. Vaicāts, cik ilgs laiks bijis nepieciešams, lai likvidētu ugunsgrēka sekas un atjaunotu liesmu skartās vietas, Tomko nevarēja precīzi atbildēt, taču norādīja, ka pagājis "kāds laiciņš". Strādnieks tiesā skaidroja, ka, viņaprāt, ugunsgrēks betona konstrukcijas nebija bojājis.

Tomko sacīja, ka pēc ugunsgrēka būvobjektā vietās, kuras degušas, tika veiktas ekspertīzes, taču arī to, precīzi kādas darbības šajās ekspertīzēs veiktas, viņš nezināja, norādot, ka nav darbojies ekspertu komisijā. Arī ekspertīzes rezultātus viņš neesot saņēmis.

Tomko atminējās, ka ugunsgrēks bija skāris aptuveni 60 kvadrātmetrus jumta terasē, bet mazliet lielākā platībā liesmas bija plosījušās jumta pīrāgā. Viņš lēsa, ka kopumā deguši aptuveni 150 kvadrātmetri. Pēc ugunsgrēka degušie jumta būvmateriāli tika mainīti. Tomko liecināja, ka bija nepieciešams izgatavot metu restaurācijas darbiem ugunsgrēka skartajā vietā.

Pēc ugunsnelaimes uz jumta teju visu laiku atradies apsūdzētais būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš. Notikuma vietā ieradusies arī policija, taču to, vai ieradies arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests liecinieks neatcerējās. Ikdienā bez Kumpiņa būvobjektā atradies arī būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, kuri kopā uzraudzījuši apakšuzņēmēju darbu.

Viņš liecināja, ka bijis darbu vadītājs firmā "Tomex". Viņš atminējās, ka viņa pārstāvētais uzņēmums lielveikala "Maxima" būvniecībā sācis strādāt 2011. gada februārī. Aptuveni mēnesi pirms tam "Tomex" noslēdzis līgumu ar ģenerāluzņēmēju "Re&Re". Līgumā bija noteikts, ka "Tomex" nodarbosies ar fibo bloku ieklāšanu, kā arī hidroizolācijas un siltināšanas darbiem.

Kopumā būvfirma "Tomex" Priedaines ielas objektā strādājuši sešus mēnešus. Darbus viņi izpildījuši saskaņā ar projektu, veiksmīgi pabeiguši un nodevuši ģenerāluzņēmējam. Tā kā Tomko bijis darbu vadītājs, viņa uzdevumos bijusi tikai darba organizācija saskaņā ar projektu.

Uz tiesas sēdi ceturtdien bija ieradies tikai viens no vairākiem aicinātajiem lieciniekiem. Līdz ar to tiesa, uzkalusījusi Tomko liecības, pasludināja pārtraukumu līdz 13. decembra pulksten 10.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!