Foto: F64

Prokuratūra sākusi kriminālvajāšanu un astoņām personām uzrādījusi apsūdzības tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas lietā, portālu “Delfi” informēja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors piecas apsūdzētās personas pie kriminālatbildības saucis pēc Krimināllikuma 239.panta 2.daļas – par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas. 

Savukārt trīs personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 319.panta 3.daļas – par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisīja smagas sekas.

Apsūdzības uzrādītas 16.aprīlī un 17.aprīlī.

Rēķe norāda, ka patlaban norit pirmstiesas kriminālprocess, līdz ar to prokuratūra plašākus komentārus nesniedz.

Likums par celtņu, tiltu, ceļu pārvadu un citu būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā sabrukusi būve vai tās daļa, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai arī piespiedu darbu, naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas, likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 7.aprīlī policija nosūtīja prokuratūrai tā dēvētās Zolitūdes traģēdijas lietas materiālus, lūdzot uzrādīt apsūdzību astoņām fiziskām personām. Tāpat policija lūdza turpināt piespiedu ietekmēšanas līdzekli pret četrām juridiskām personām.

Šajā kriminālprocesā policija prokuratūrai nodeva 56 kriminālprocesa sējumus, kuri kopā veido vairāk nekā 14 000 lapaspušu. Tāpat nodoti 47 lietisko pierādījumu iepakojumi, kas sastāv no dažādiem dokumentiem, kā arī nodoti vairāk nekā 200 tonnu cita veida lietisko pierādījumu.

Jau ziņots, ka policija izmeklēja divas lietas, kas tika sāktas pēc Zolitūdes traģēdijas.

Otrs kriminālprocess tika sākts saistībā ar darba drošības noteikumu pārkāpumiem uzņēmumā "Maxima Latvija". Kriminālprocess tika sākts, jo tas ir vienīgais veids, kā pārbaudīt Valsts darba inspekcijas slēdzienā minētos faktus par darba drošības noteikumu pārkāpumiem sagruvušajā tirdzniecības objektā. Šajā kriminālprocesā figurē "Maxima Latvija" darbiniece, kas ir Inna Šuvajeva, kurai tiek inkriminēta darba aizsardzības noteikumu pārkāpšana, ja tā izraisījusi vairāku personu nāvi.

Tāpat Valsts policija arī sāka piespiedu ietekmēšanas procesu pret uzņēmumu, kurā šī sieviete strādājusi, bet tiesa pēc policijas lūguma ierobežojusi uzņēmuma īpašumtiesības, proti, ir noteikts daļējs mantas arests. Uzņēmums SIA "Maxima Latvija" paziņojis, ka patlaban ir ierobežota tā rīcības brīvība ar nekustamajiem īpašumiem.

Kriminālprocess, kas bija uzsākts par iespējamiem darba drošības pārkāpumiem uzņēmumā "Maxima Latvija", kriminālvajāšanai nodots 16.aprīlī. Iepriekš Valsts policijā portālam "Delfi" norādīja, ka kriminālprocess nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai attiecībā pret uzņēmuma darbinieci. Kopējais kriminālprocesā pieteikto kaitējuma kompensāciju apmērs pārsniedz 5,5 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!