Foto: LETA

Marta beigās Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtīja krimināllietu bijušā Rīgas domes deputāta Jura Žuravļova apsūdzībā par to, ka viņš publiski aicināja vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu un valsts iekārtu Satversmē neparedzētā veidā, noskaidroja portāls "Delfi".

Prokuratūrā, neatklājot personas vārdu, norādīja, ka saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai Žuravļovs 2020. gada martā attālināti piedalījās kādas radio programmas informatīvi analītiskos raidījumos krievu valodā, kas tika translēti tiešraidē. Raidījumos apsūdzētais cita starpā attīstīja diskusiju, slavinot Krievijas prezidenta Vladimira Putina īstenoto politiku, sakot: "[…] Es atbalstu šo okupācijas teoriju un saku jā, okupācija bija, un uzstājīgi lūdzu Vladimiru Vladimiroviču Putinu okupēt vēlreiz. Un okupējiet mūs vēlreiz, jo mums jāglābj atlikušie Latvijas iedzīvotāji, krievi izdzīvos."

Žuravļovs, tieši un aktīvi iesaistoties diskusijās, apzināti un publiski pauda savus izteikumus radio klausītājiem, vairākkārtīgi aicināja īstenot atkārtotu Latvijas okupāciju no Krievijas puses, aicināja vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu un valsts iekārtu, tādējādi pārkāpjot Satversmē noteikto, skaidroja prokuratūrā.

Žuravļovs apsūdzēts pēc Krimināllikuma 81. panta, par kura pārkāpšanu paredzēta brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai. Tiesu informatīvajā sistēmā redzams, ka lieta saņemta 1. aprīlī, bet vēl nav noteikts tās skatīšanas datums.

"Delfi" jau vēstīja, ka aizvadītā gada izskaņā Valsts drošības dienests (VDD) Rīgas tiesu apgabala prokuratūrai nodeva procesu pret Žuravļovu.

"Lursoft" informācija liecina, ka viņš joprojām ir partijas "Jaunā Saskaņa" amatpersona. Tāpat viņš ir valdes loceklis AS "Marika". Bijušais politiķis jau agrāk ir nonācis drošības dienestu redzeslokā, piemēram, īsi pirms 2019. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām Valsts policija vērtēja video, kurā Žuravļovs, aicinot balsot par savu partiju, demonstratīvi vicināja triecienšautenei līdzīgu priekšmetu.

Žuravļovs arī ilgstoši bija "Radio PIK" īpašnieks, taču pērn 1. jūlijā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) lēma stacijai anulēt apraides atļauju. Tiesa, raidstaciju joprojām ir iespējams klausīties tiešsaistes vidē, pārliecinājās portāls "Delfi".

Savukārt VDD iepriekš portālam "Delfi" skaidroja, ka dienests izmeklēšanā padziļināti vērtēja personas izteikumus divos radio raidījumos, kur persona vairākkārt publiski aicināja vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti un teritoriālo vienotību. Tāpat persona Latvijas valstij un tautai traģisko PSRS īstenotās okupācijas periodu raksturoja kā iedzīvotājiem labvēlīgu.

Kriminālprocesa ietvaros VDD lūdza divu kompetento institūciju vērtējumu par izteikumu saturu. Saskaņā ar abu institūciju ekspertu sagatavotajiem atzinumiem personas publiski paustais aicinājums vērsties pret Latvijas valsti ir nepārprotams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!