Foto: Shutterstock
Valsts policijā (VP) šomēnes ir vērsušies daudzi Latvijas iedzīvotāji, ziņojot, ka ir saņēmuši telefona zvanus no cilvēkiem, kas runājuši krievu valodā, uzdevušies par policistiem un mēģinājuši izkrāpt personas datus un bankas kontu datus. Rīgas reģionā vien policijai ir ziņots par vairāk nekā 200 šādiem zvaniem. Kopumā Rīgā un Pierīgā tādējādi izkrāpti 63 300 eiro, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Tāpat VP norāda, ka daudz šādu krāpšanas mēģinājumu un krāpšanu fiksēts arī citviet Latvijā. Daļā gadījumu krāpnieki ar numuru viltošanas tehnoloģiju ir atdarinājuši operatīvo dienestu tālruņa numurus 110 un 112.

"Vēršam uzmanību, ka pat gadījumā, ja zvana no policijas dežūrdaļas, zvana saņēmējs tālruņa ekrānā neredzēs numuru 110 vai 112, taču garāku numuru, kas sākas ar +371. Turklāt ne policijas, ne citu operatīvo dienestu darbinieki nekad nezvanīs, lai noskaidrotu sensitīvu informāciju un bankas kontu datus," atgādina policija.

Kā norāda likumsargi, jau iepriekšējos gados bija aktuāls telefonkrāpšanu fenomens, zvanītājiem uzdodoties par banku darbiniekiem un mēģinot no iedzīvotājiem izvilināt kredītkaršu datus vai iesaistīt investīciju veikšanā. Šovasar Valsts policija aizvien biežāk saņem informāciju no cilvēkiem, kuriem zvanījuši lielākoties krievu valodā runājoši cilvēki, kas apgalvojuši, ka strādā policijā – Valsts policijā, pašvaldības policijā, Migrācijas policijā un citur. Vairākos gadījumos krāpnieki apgalvoja, ka ir policijas darbinieces vārdā Anna Jansone, Marija Zaharova un tamlīdzīgi.

Noziedznieki zvanu saņēmējiem melojuši, piemēram, ka kāds viņu bankas kontos ir veicis nelikumīgas darbības, vai arī, ka citas personas uz viņu vārdiem noformējušas kredītus. Solot sniegt palīdzību, viltvārži no iedzīvotājiem mēģinājuši izvilināt personas datus un bankas kontu datus.

Lielākajā daļā gadījumu iedzīvotāji ir informēti par telefonkrāpšanām, prasītos datus nav atklājuši un pārtraukuši sarunu. Taču policijā ir reģistrēti arī vairāki krāpšanas gadījumi.

Piemēram, VP Olaines iecirknī vērsās kāda sieviete, no kuras bankas konta, uzdodoties par policijas darbiniekiem, noziedznieki izkrāpuši naudu 10 102 eiro apmērā. Saistībā ar notikušo ir uzsākts kriminālprocess.

Tāpat Ventspils iecirknī vērsās kāds ventspilnieks, kuram no bankas konta krāpniece, kura uzdevusies par policijas darbinieci, izkrāpusi 3000 eiro. Zvanītāja informējusi zvana saņēmēju par it kā nelikumīgām darbībām personas bankas kontā – kāds vēloties noformēt kredītu uz personas vārda. Lai šīs darbības it kā novērstu, krāpniece telefoniski savienoja cietušo ar it kā viņa bankas drošības dienesta darbinieku, kurš pieprasīja bankas datus – kartes numuru, CVV kodu, derīguma termiņu un internetbankas datus, tādējādi pretlikumīgi pārskaitot bankas kontos esošos naudas līdzekļus. Arī par šo gadījumu ir uzsākts kriminālprocess.

Tāpat Gulbenē kādai sievietei viltvārži bija izkrāpuši 20 000 eiro. Ļaundari apgalvoja, ka viņas nauda tiekot "atmazgāta" un, lai to novērstu, tā esot jāpārskaita uz citiem kontiem, ko sieviete arī izdarījusi.

VP piemin, ka daudzos gadījumos zvana saņēmējam uzrādījies tālruņa numurs 110 vai 112, kas ir operatīvo dienestu numuri.

Gadījumā, ja ir izkrāpta nauda, par to sākotnēji jāinformē sava banka un pēc tam jāvēršas ar iesniegumu tuvākajā VP iecirknī. Savukārt riska informāciju par aizdomīgām darbībām interneta vidē ir iespējams nosūtīt Valsts policijai mobilajā lietotnē, atgādina likumsargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!