Foto: Publicitātes foto
Uldis ir uzskatāms piemērs tam, ka arī 50 gadu vecumā ir iespējams uzdrošināties apgūt jaunu profesiju un sekmīgi atgriezties darba tirgū. Kas pamudināja Uldi pēc 20 gadiem valsts robežsardzē un godam nopelnītas atpūtas atsākt darba gaitas? Cik daudz laika viņam prasīja jaunas profesijas apguve? Ieskaties viņa stāstā!

Robežsargs ar 20 gadu stāžu

Savu pirmo profesionālo izglītību Uldis ieguva Bebrenes tehnikumā, kur pēc četriem mācību gadiem saņēma veterinārā feldšera kvalifikāciju. Pēc izglītības iegūšanas Uldis divus gadus dienēja armijā, bet pēc tam – 1980. gadu beigās – aptuveni pusotru gadu strādāja fermā. Pirmajos gados pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas Uldis iztiku pelnīja dažādos darbos, tai skaitā kokzāģētavā un pastā. 1998. gadā Uldim bija iespēja sākt dienestu Valsts robežsardzē. Lai kļūtu par robežsargu, vajadzēja pabeigt Rēzeknes robežsargu skolu un stažēties trīs mēnešus, kas arī tika sekmīgi izdarīts.

Pirmos divus robežsardzes dienesta gadus Uldis strādāja par operatīvā transporta šoferi, bet pēc tam kļuva par kinologu. "Tas bija loģisks solis, jo man ļoti patika suņi un pēc pirmās izglītības man ir veterinārā feldšera kvalifikācija, kas darbā ar suņiem lieti noderēja," savu izvēli skaidro Uldis.

Ar to gan mācīšanās nebeidzās, jo 2009. gadā Uldis iestājās Valsts robežsardzes koledžā, kur pēc divarpus gadiem ieguva pirmā līmeņa augstāko izglītību, kļūstot par robežsardzes jaunāko virsnieku. Dienestu robežsardzē Uldis turpināja līdz 2018. gada beigām, kad pelnīti devās izdienas pensijā.

Kļūst par gāzes avārijas dienesta atslēdznieku-autovadītāju

"Pēc nostrādātiem 20 gadiem Valsts robežsardzē devos izdienas pensijā un apmēram gadu dzīvoju mājās. Lai arī bija iespēja atpūsties, tomēr vienā brīdī man kļuva garlaicīgi, vēlējos iemācīties kaut ko jaunu un atgriezties darba tirgū," stāsta Uldis.

Par pieejamo gāzes avārijas dienesta atslēdznieka vakanci uzņēmumā AS "Gaso" Uldis uzzināja internetā, pieteicās un drīz vien saņēma aicinājumu uz darba interviju. Tā noritēja sekmīgi, un Uldim sākās uzņēmuma apmaksātas trīs mēnešus ilgas mācības, kas ietvēra gan teorētisko sadaļu, gan praksi.

"Kopumā mācības un atgriešanās darbā grūtības nesagādāja. Procesu atviegloja ģimenes atbalsts un tas, ka apmācību vadīja zinoši un atsaucīgi pasniedzēji, savukārt kolēģi palīdzēja apgūt darba praktiskās nianses," stāsta Uldis.

Šobrīd Uldis AS "Gaso" strādā jau gandrīz divus gadus. Ikdienā viņš dodas uz gāzes avārijas izsaukumiem, veic gāzes regulēšanas iekārtu tehnisko apkopi (pārbauda gāzes regulatoru darbību un iespējamās gāzes noplūdes), kā arī veic ārējo gāzesvadu tehnisko uzraudzību un citus darbus.

Ar savu izvēli ir apmierināts

Uldis ir gandarīts par savu lēmumu atgriezties darba tirgū, norādot, ka ir ieguvis stabilu darbu lielā uzņēmumā, atsaucīgus kolēģus, sociālās garantijas un iespēju ģimenei saņemt papildu ienākumus. Tāpat darbs priecē, jo katra diena atšķiras no iepriekšējās, tādēļ nevarot ieslīgt rutīnā.

"Viens no lielākajiem ieguvumiem šajā darbā ir elastīgs darba grafiks – vienu diennakti strādāju un trīs diennaktis brīvas. Tas dod salīdzinoši daudz brīvā laika, ko labprāt pavadu kopā ar savu ģimeni," savas darbavietas ieguvumus uzsver Uldis.

Daloties savā pieredzes stāstā, Uldis aicina arī citus cilvēkus neapstāties pie izdarītā, meklēt jaunas mācību un labāka darba iespējas, kā arī atbrīvoties no populārā aizbildinājuma "esmu par vecu, lai atsāktu mācīties!".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!