Foto: DELFI Aculiecinieks
Daugavpils novada Naujenes pagastā dzelzceļa posmā Krāslava-Daugavpils notikušās vilciena avārijas rezultātā vidē varētu būt noplūdis ap 360 tonnām naftas produktu un tehniskā šķīdinātāja.

Kā informēja Daugavpils reģionālās vides pārvaldes vadītāja Dace Zuičika-Tabūne, no četrām 60 tonnu cisternām ir noplūdusi naftas minerālā smērviela un no vienas 120 tonnu cisternas - pagaidām nenoskaidrota sastāva tehniskais šķīdinātājs.

Lai ierobežotu noplūdušo vielu izplatību vidē, ir izveidots aizsargdambis, kurš ierobežojis aptuveni 4000 kvadrātmetru lielu teritoriju, kā arī aizbērti tuvumā esošie drenāžas grāvji.

Glābšanas darbus atvieglojis tas, ka avārijas vietai tuvumā nav nedz upju, nedz grāvju, pa kuriem piesārņojums varētu noplūst ievērojamos attālumos. Situāciju atvieglojis arī tas, ka negadījuma brīdī ir bijis bezvējš.

Savukārt problēmas radījis tas, ka noplūdušās vielas var nokļūt gruntsūdeņos, tādējādi radot piesārņojumu akās, no kurām iedzīvotāji ņem ūdeni. Ar gruntsūdeņiem piesārņojums var nonākt arī līdz Daugavai, kas atrodas 2-3 kilometru attālumā no notikuma vietas.

Par vilciena avāriju policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 21.nodaļas - par noziedzīgu nodarījumu pret satiksmes drošību.

Foto: DELFI Aculiecinieks


Kā informēja Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes inspektore Anastasija Laizāne, dzelzceļa posmā Daugavpils-Krāslava vilcienu satiksme joprojām ir bloķēta, notiek darbs pie noplūdes seku novēršanas un satiksmes atjaunošanas. Cilvēki negadījumā nav cietuši.

Avārijas iemesli un apstākļi tiek skaidroti izmeklēšanas gaitā. Sīkākus komentārus par notikušo policija pagaidām nesniedz.

Avārijas rezultātā dabai nodarīts ievērojams kaitējums. Ja operatīvo dienestu darbiniekiem samērā īsā laika sprīdī neizdosies savākt grunti, kas piesārņota ar noplūdušajām vielām, pastāv reāli gruntsūdeņu piesārņojuma draudi. Šādā gadījumā var tikt apdraudēti dzelzceļa tuvumā dzīvojošie Kraujas ciemata iedzīvotāji, kas ņem ūdeni no akām, uzskata Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Patlaban negadījuma vietai tuvumā dzīvojošie iedzīvotāji, kas izmanto akas, ir brīdināti par iespējamo ūdens piesārņojumu.

Pirmdien pēcpusdienā plānots sasaukt Daugavpils novada domes Ārkārtas situāciju
komisijas sēdi, kurā tiks lemts par turpmāko rīcību.

Vilciena avāriju Daugavpils novada Naujenes pagastā varētu būt izraisījis sliedes bojājums - vilciena avārijas vietā konstatēts, ka izlūzis aptuveni pusotru metru garš sliedes gabals. Kā a pastāstīja Aizbalts, iespējams, bojātā sliede bijusi ar defektu.

Jau ziņots, ka svētdien pēc plkst.23 Daugavpils novada Naujenes pagastā viena kilometra attālumā no dzelzceļa stacijas "Krauja" no sliedēm nogāja un apgāzās 16 kravas vilciena cisternas, kā rezultātā no trim cisternām noplūda vielas.

No divām cisternām noplūda eļļveidīgs šķidrums, bet no vienas cisternas, kurai avārijas rezultātā radās plaisa, noplūda atšķaidītājs, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembele.

VUGD izsaukumu uz notikuma vietu saņēma plkst.23.15. Pēc informācijas saņemšanas VUGD uz notikuma vietu izsūtīja sešas autocisternas un vienu glābšanas automobili, kopā 35 amatpersonas, kā arī paziņoja par avāriju visām atbildīgajām institūcijām. Notikuma vietā jau atradās "Latvijas Dzelzceļa" speciālā tehnika.

Kad VUGD tehnika ieradās notikuma vietā, tās pirmais uzdevums bija ierobežot vielu noplūdes izplatīšanos, izveidojot aizsargvalni. Aizsargvaļņa veidošanā iesaistījās arī "Latvijas Dzelzceļa" tehnika. Pēc nepilnām divām stundām izlijušās vielas izplatīšanās pa zemes virsmu tika apturēta. Pilnībā aizsargvaļņa veidošana tika pabeigta pirms plkst.4 no rīta.

Kopējā ierobežotā platība ir 4000 kvadrātmetru.

Patlaban VUGD īsteno ugunsdrošības pasākumus laikā, kad "Latvijas Dzelzceļa" darbinieki veic teritorijas sakopšanu un sliežu ceļu sakārtošanu.

VAS "Latvijas Dzelzceļš" sabiedrisko attiecību daļā sacīja, ka patlaban vēl turpinās apgāzušos cisternu pacelšana, bet pēc tam, kad cisternas būs paceltas, varēs sākt sliežu remontu. Pagaidām vēl neesot iespējams prognozēt, cik ilgā laikā sliežu ceļus izdosies salabot.

Kompānijā informēja, ka pasažieru pārvadājumus notikusī avārija neietekmē, jo vietējie pārvadājumi pa šo līniju nenotiek, savukārt starptautiskie pasažieru pārvadājumi šajā līnijā notiek tikai nedēļas nogalē maršrutā Rīga-Minska. No Rīgas izbraukušie pasažieri ir nokļuvuši Minskā un arī vilciens Minska-Rīga jau ir pienācis Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!